Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiska protester mot Sverige – Haavisto bekymrad över vår Natoansökan

Människor demonstrerar och ropar.
Bildtext I två dagar har turkarna demonstrerat mot Sverige och vad man kallar ”svenska provokationer mot Turkiet”.
Bild: EPA-EFE

Finland dras in i dramat då relationen mellan Sverige och Turkiet blir allt spändare med demonstrationer i vardera land. ”Nu är det viktigt att hålla ögonen på bollen i Natoprocessen”, säger utrikesminister Haavisto.

Lördagens demonstrationer i Stockholm mot Turkiet och Nato väcker ilska i Turkiet där man nu reagerat med motdemonstrationer.

I Ankara och Istanbul har turkarna två dagar i rad demonstrerat utanför ambassaden respektive det svenska konsulatet.

Demonstranter brände på söndagen upp en bild av den dansk-svenska högerextrema politikern Rasmus Paludan efter att Paludan brände upp koranen under en demonstration i Stockholm.

Människor håller upp en bild av Rasmus Paludan med ett rött kors över.
Bildtext Turkiska demonstranter bränner upp en bild av Rasmus Paludan.
Bild: EPA-EFE

Drygt 250 människor samlades utanför det svenska konsulatet i Istanbul under söndagen och protesterna fortsätter under kvällen. Demonstranterna viftar med flaggor och plakat med texter där man fördömer vad man kallar ”den statsstödda islamofobin i Sverige”.

I ett fönster i det svenska konsulatet hängde på söndagen en skylt där det stod ”Vi delar inte den bokbrännande idiotens åsikter”.

Provokationerna påverkar lätt stämningen och atmosfären och väcker motreaktioner

― Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna)

Haavisto vill ha bättre fokus på Natoprocessen

Protesterna har lett till ytterligare oro kring både Sveriges och Finlands Natoansökan. Turkiet har fortfarande inte ratificerat Natoansökan eftersom landet kräver att specifikt Sverige uppfyller en del krav och exempelvis utvisar somliga personer.

Turkiska politiker och tjänstemän har starkt kritiserat Sverige för att man tillät koranbränningen. President Recep Tayyip Erdoğan har däremot inte kommenterat händelserna.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) kommenterade de senaste spänningarna i en intervju för STT på söndagen. Han konstaterar att de inställda mötena mellan Finland, Sverige och Turkiet är dåliga med tanke på ratificeringsprocessen.

– Provokationerna påverkar lätt stämningen och atmosfären och väcker motreaktioner. Nu är det viktigt att hålla ögonen på bollen i Natoprocessen, säger Haavisto.

Med provokationer syftar Haavisto bland annat till koranbränningen i Stockholm och bränning av en svensk flagga under en demonstration i Istanbul.

Haavisto konstaterar att det är lätt att glömma bort vad vi är i färd med att göra i och med provokationerna som han kallar för en ”belastning på färden”.

– Vi är på väg att nå en historisk lösning i Finlands och Sveriges säkerhetspolitik och det skulle vara bra om vi kan fokusera på det.

Människor håller upp koranen och demonstrerar.
Bildtext Demonstranter i Istanbul viftar med koranen.
Bild: EPA-EFE

I nuläget är det främst Sverige som utgör ett problem för ett turkiskt godkännande av bägge länders Natoansökningar. Både Haavisto och andra finska politiker har konstaterat att Sverige inte lämnas ensamt, utan att vi fortsätter gå hand i hand in i Nato.

Enligt Turkietkännaren Paul Levin vid Stockholms universitet är det osannolikt att Turkiet godkänner Sveriges, och därmed också Finlands, Natoansökan före det turkiska valet i maj.

– Vi kan nu antagligen glömma en turkisk ratificering före valet, vilket verkar vara schemalagt till 14 maj. Vad som händer efter det beror på vem som vinner, säger Levin till AFP.

Kristerssons kommentar får kritik av turkar

Sveriges statsminister Ulf Kristersson twittrade sent på lördagskvällen att yttrandefrihet är viktigt i en demokrati, men att det som är lagligt inte alltid är lämpligt.

”Att bränna böcker som är heliga för många är ett mycket respektlöst beteende. Jag vill framföra min sympati till alla muslimer som förolämpades av det som skedde i Stockholm”, skrev Kristersson.

Det här uttalandet har irriterat många av demonstranterna som anser att det inte är rätt ur ett yttrandefrihetsperspektiv att bränna koranen.

Källor: AP, AFP, STT

19.22 22.1.2023 Artikeln har uppdaterats med en specificering av vad Haavisto menar med provokationer.