Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdogan tidigarelägger parlaments- och presidentvalet i Turkiet

Parlaments- och presidentval kommer att hållas i Turkiet den 14 maj. Det bekräftar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i en publicerad video.

Enligt den ursprungliga planen skulle valet hållas i juni.

Opinionsundersökningar visar att parlaments- och presidentvalen kommer att bli jämna och kommer antagligen att bli en stor prövning för Erdogan, vars förtroendesiffror har sjunkit i takt med den skenande inflationen i landet.

Källa: Reuters

Utrikes

Hjälpkonvoj på väg till turkiska gränsen och vidare in i Syrien

En hjälpkonvoj är på väg till den turkiska gränsen för att gå in i nordvästra Syrien.

Det handlar om den första leveransen av humanitärt bistånd för de människor som drabbades av jordbävningen i nordvästra Syrien.

Transporter över gränsen från Turkiet till oppositionskontrollerat område i nordvästra Syrien har varit livsviktiga för cirka 4 miljoner människor som lider av följderna av det nästan tolv år långa inbördeskriget. Det här behovet har vuxit betydligt nu i efterdyningarna av jordbävningen i Turkiet och Syrien.

Jordskalven har enligt de senaste uppgifterna krävt över 16 000 dödsoffer - över 13 000 i Turkiet och omkring 3 000 i Syrien.

Dödstalet har fortsatt att stiga snabbt och Världshälsoorganisationen WHO befarar att det slutliga antalet döda kan ligga kring 20 000.

Utländska räddningsarbetare från nästan 30 länder deltar i räddningsarbetet , och de kämpar nu mot tiden och kylan.

Källor: reuters, AP, AFP

Kinesiska kameror tas bort från känsliga byggnader i Australien

Australiens regering meddelade på torsdagen att kinesisktillverkade övervakningskameror avlägsnas från Försvarsministeriets byggnader för att garantera säkerheten.

Granskning av myndigheternas webbplatser har visat att kamerorna och säkerhetsutrustningen utplacerats i mer än 200 byggnader på nästan alla avdelningar, bland annat på olika ministerier.

Också i USA och Storbritannien har statliga myndigheter låtit bli att installera kinesisktillverkade kameror på känsliga platser, eftersom man befarar att kinesiska företag kan tvingas att dela kamerornas information med Kinas säkerhetstjänst.

Kina anklagar nu Australien för att diskriminera och undertrycka kinesiska företag.

Australien var 2018 ett av de första länderna i världen som blockerade det kinesiska telekomföretaget Huawei från sitt 5G-mobilnätverk. Liknande Huawei-förbud är nu på plats i USA, Storbritannien och Kanada.

Källa: Reuters, BBC

erik thedéen

Sverige höjer styrräntan till 3 procent

Riksbankens beslut var väntat.

Eurosedlar och dollarsedlar

EU vässer klorna i tävlan med USA – expert ger stöd till Finlands kritik av mera statsstöd

EU:s ledare diskuterar motdragen vid toppmöte i Bryssel.

Twitter blockeras i Turkiet efter att räddningsarbetet har kritiserats

Twitter har blivit otillgänglig via ledande mobiloperatörer i Turkiet samtidigt som kritiken mot regeringens hantering av jordbävningen den 6 februari väcker kritik på nätet.

Webbtjänsten netblocks.org säger att alla stora mobiloperatörer i landet har blockerat Twitter. Enligt webbtjänsten kan man med hjälp av en VPN-tjänst fortfarande använda Twitter.

Turkiet har enligt netblocks.org en omfattande historia av att begränsa sociala medier under katastrofer och säkerhetsincidenter.

Den turkiska polisen har gripit 18 personer med anledning av inlägg där man kritiserat hur president Recep Tayyip Erdoğans regering har hanterat naturkatastrofen.

Källor: AFP, Reuters

En polisbil står parkerad bakom ett orange avspärrningsband vid en snöig gata. En bit längre bort står flera bilar och ett ljust tvåvåningshus.

Buss körde in i daghem i Quebec – två barn miste livet

Sex barn skadades, men deras skador är inte livshotande.