Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Boliden vill utvidga sin avfallsanläggning i Karleby

I Karleby vill Boliden utvidga zinkfabrikens avfallsanläggning vid storindustriområdet. Enligt företaget räcker den nuvarande anläggningen till årtiondets slut.

Stadsstyrelsen i Karleby tar i dag, måndag, ställning till en ändring i detaljplanen. Avfallsanläggningen ska enligt planerna bli 20 meter högre och utvidgas med över 20 hektar.

Avfallsmängderna på storindustriområdet har som helhet minskat rejält de senaste tio åren.

En orsak är att återvinningen ökar i takt med att både material och energi blir dyrare. Samtidigt kan nya etableringar på området innebära mer avfall - redan nu åker hundratusentals ton avfall varje år från storindustriområdet till deponi i Ylivieska.

Relaterat

På Ärtholmen ska bubblor sortera sopor från snön som dumpas i havet

En kraftig ström av bubblor ska sortera bort skräpet från snö som dumpas i havet. Den nya tekniken som kommer från tillverkaren Canadian Pond testas nu på Ärtholmen i Helsingfors.

En 50 meter lång slang har installerats på havsbottnen och från den strömmar en tät ridå av luftbubblor som förhindrar att soporna åker ut till havs från hamnbassängen. Bubbelridån ska förhindra att havet fryser i så kallt som -25 grader.

Därefter samlas skräpet in av trålaren Carmel som patrullerar på strandsidan av slangen. Om någon enstaka plastpåse lyckas ta sig förbi bubblorna, så stoppas de av en inneslutningsbom lite längre ut.

Om experimentet är lyckat så kommer en över tio gånger så lång slang att installeras nästa år.

Källa: Helsingfors stad (finska)

Bild tagen från insidan av ett sopkärl. En person slänger ett bananskal.

Tusentals sopkärl otömda i sydvästra Finland under AKT:s strejk – så här påverkades regionen

Bil- och transportbranschens arbetarförbund har nu strejkat i nästan en vecka, vilket också har en påverkan på sophanteringen i sydvästra Finland. Flera tusen sopkärl har förblivit otömda.

Sopbil fotad bakifrån, står stilla vid ett trafikljus, snöslask på marken.

Nio år lång avfallstvist i Vasaregionen – olika tolkningar av lagen har gjort sitt

Ska kommunen eller fastighetsägaren få välja transportbolag?