Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Närvårdaren Jong Odarve fick stipendium för att ha skapat ett gott arbetsklimat: ”Du kan inte tänka att det här bara är ett jobb”

Uppdaterad 24.01.2023 11:17.
Vi besökte Jong Odarve under en helt vanlig arbetsdag på Munksnäshemmet i Helsingfors. - Spela upp på Arenan

Personalen på Munksnäshemmet, och mer specifikt närvårdaren Jong Odarve, belönas med ett stipendium för sitt goda arbete med arbetsklimatet.

I snart sju år har Jong Odarve arbetat som närvårdare på Munksnäshemmet i Helsingfors. Han arbetar på ett sätt som uppskattas av många och han bidrar i mångt och mycket till att skapa ett gott arbetsklimat på boendet.

Det har nu lett till att han föräras huvudpriset då stiftelsen Brummerska Hemmet och Förbundet för privata svenska pensionärshem tillsammans delar ut stipendium till de som jobbar inom medlemshemmen för väluträttat förvärv.

Även om han ensam står som stipendiemottagare, vill Odarve rikta uppmärksamheten mot hela teamet.

– Alla mina arbetskamrater jobbar jättehårt för våra klienter. På jobbet tänker jag det inte som en individuell prestation, jag arbetar tillsammans med mitt team, säger han.

Inte bara ett jobb

Men vad är då hemligheten bakom att Jong Odarve och hans kollegor har rönt framgångar på arbetsklimatfronten?

Han lyfter fram samarbetet mellan kollegorna och de gemensamma aktiviteterna som personalen har med klienterna. Inom åldringsvården är den personliga kontakten viktig, säger Odarve.

– Du kan inte tänka på jobbet som bara ett jobb, säger han och tillägger att han strävar efter att sköta om klienterna som han skulle sköta om sina föräldrar.

Odarve tycker att det finns fog att dela ut fler stipendier till personal i hans bransch.

– Hälsovården har visats i ett negativt sken på sistone, så det är bra att andra får se hur vi jobbar och att vårt jobb är viktigt, säger han.

Stipendier tilldelades också Bertahemmet, Leschehemmet och Tunaro vårdhem för deras goda arbete till förmån för personalens välbefinnande.

Artikeln uppdaterades 24.1 klockan 11.16 med en rättelse på Odarves namn.

Diskussion om artikeln