Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Privata vårdbolag väntar ännu på coronavacciner – bokade vaccinationstider kan skjutas upp

Uppdaterad 23.01.2023 16:03.
En person som vaccinerar en annan person med apkoppsvaccin.
Bildtext Planen är att också privata vårdbolag ska börja vaccinera mot covid-19.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Till exempel vårdbolaget Terveystalo hade siktat på att börja coronavaccinera i övermorgon (25.1) men har inte ännu öppnat upp för tidsbokningar. Det är oklart när de privata vårdbolagen kan börja vaccinera mot covid-19.

– Nu är situationen den att vi inte har fått vaccinerna ännu och därför kan boostervaccinationerna inte börja i januari. Vi är redo att påbörja vaccinationerna så snart vaccinbeställningarna startar, kommenterar Terveystalos kommunikationschef Anne Alarotu i ett mejl till Svenska Yle.

Också Mehiläinen har signalerat att man räknar med förseningar, och kanske inte kan börja vaccinera den 1 februari, såsom tänkt, trots att det redan har bokats vaccinationstider till den dagen och flera andra dagar i februari.

Enligt Mehiläinen har det skett oväntade distributionsproblem och man har lovat meddela senare när man vet att vaccinationerna kan börja.

Både Institutet för hälsa och välfärd och välfärdsområden kan behöva ge sin tillåtelse innan de privata vårdbolagen får tag på vaccindoser.

– Vaccinationerna börjar genast då det är möjligt, säger affärsverksamhetsdirektör Johanna Asklöf på Mehiläinen.

Vad förseningarna konkret beror på är inte klart.

Johanna Asklöf på Mehiläinen menar att läget beror på att det krävs avtal mellan Institutet för hälsa och välfärd och de olika välfärdsområdena.

Mia Kontio som är ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd uppger ändå att hälsomyndigheten redan har donerat vacciner till en del av välfärdsområdena – specifikt till de områden som har gett myndigheten all information som behövs för att det här ska ske.

Tanken har varit att en vuxen som är minst 18 år snart ska kunna ta en ny dos coronavaccin via den privata sektorn, även om personen har fått tre eller fler doser tidigare.

Institutet för hälsa och välfärd har ändå inte rekommenderat en boosterdos för de personer som är under 65 år gamla, och inte hör till en riskgrupp med tanke på covid-19.