Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bilbärgarnas arbete på vägarna blir allt farligare: ”Ingen tänker på att där står en levande människa och jobbar”

En olycksplats där en röd personbil kört in i en bärgningsbil. På ena sidan står en brandman och inspekterar platsen.
Bildtext I slutet av december skedde en olycka på motorvägen i Lovisa där en bärgningsbil var inblandad. Ingen människa skadades allvarligt i olyckan, men det kunde ha gått riktigt illa.
Bild: Kristoffer Frejborg

Bilisters nonchalans och brådska gör det svårare för bärgare att utföra sitt arbete på ett säkert sätt, vittnar östnyländska bärgningsföretag om. Senast vid årsskiftet var det nära ögat för på motorvägen i Lovisa.

– Trafikmiljön är stressad i dag. Det är bråttom vart folk än är på väg, säger Roger Frejborg.

Borgåbon Frejborg vet vad han talar om. Han driver familjens bärgningsföretag och bärgat bilar har han gjort i över 40 år.

Han vittnar om en förändring i trafiken som har lett till att han och hans anställdas arbete har blivit allt farligare under årens lopp.

– Står man och jobbar vid vägen är det få som lyfter på gasen. Helst vill de trycka på lite mera och komma fort förbi. Ingen tänker på att där står en levande människa och jobbar, berättar Frejborg.

En bärgningsbil håller på och bärgar två bilar vid sidan av en väg.
Bildtext Bärgare är utsatta där de jobbar vid vägkanten. I värsta fall kan bilister blåsa förbi på bara en meters avstånd, säger Roger Frejborg. Arkivbild.
Bild: Hanna Juopperi / Yle

Peter Andersson driver ett annat lokalt bärgningsföretag och också han har märkt den oroväckande trenden. Också han skulle önska att bilister i högre grad skulle sänka hastigheten när de ser en bärningsbil i arbete.

– Det har ju hänt lite olyckor nu, så visst är det ett farligt jobb emellanåt, säger Andersson.

Olycka i Lovisa med samma ingredienser som i dödsolyckan i Jyväskylä

En olycka som har berört många i bärgningsbranschen skedde i Jyväskylä i november. Då omkom en förare efter att ha blivit påkörd när hen bärgade en släpvagn på riksväg 4.

En olycka som hade kunnat sluta lika illa som den i Jyväskylä skedde på motorvägen mellan Forsby och Lovisa vid årsskiftet. Då blev en av Frejborgs förare påkörd när han bärgade en skåpbil som låg i diket.

En röd personbil som krockat med en bärgningsbil. Bilens motorhuv är skadad av krocken.
Bildtext Den här röda personbilen orsakade olyckan på motorvägen i Lovisa. Enligt Roger Frejborg trodde föraren att bärgningsbilens blinkande ljus kom från en plogbil i motsatt körfil.
Bild: Kristoffer Frejborg

Frejborg berättar att bärgaren stod till höger om det vita sträcket med bärgningsbilen när olyckan inträffade. Bärgaren hörde hur kunden ropade ”Akta!” och sen hördes en kraftig smäll och en personbil körde in i bärgningsbilen.

Påkörningen ledde till att bärgningsbilen flyttade sig flera meter framåt, säger Frejborg.

Tur i oturen är att bärgaren undkom utan större skador. De två personerna som hade färdats i den bärgade skåpbilen skadades inte heller.

Enligt Roger Frejborg hade föraren som körde på bärgningsbilen trott att de blinkande ljusen kom från en plogbil i den motsatta körfilen.

En bärgningsbil står framför en lastbil som har vält på vägen
Bildtext Peter Andersson undrar om folk skulle sakta in mera om de som jobbade på vägarna använde sig av blåa varningsblinkrar och inte gula. Polisens blåa ljus gör att de flesta bromsar in, konstaterar han. Bilden är från en olycka på väg 7 i Sibbo i december 2021.
Bild: Stefan Härus / Yle

Också Peter Anderssons företag har nyligen råkat ut för en olycka. En av företagets servicebilar blev påkörd på Ring III. Ingen människa skadades ändå i den här olyckan, som orsakade lite plåtskador på bilen.

Nära ögat-situationer sker också rätt ofta, ungefär en gång i månaden, uppskattar Andersson.

Skyddsbilar kan bli vanligare

I dagsläget är det standard för bärgningsbilar att lägga på varningsblinkrar och en varningstriangel, innan bärgningen börjar.

Den senaste tidens olyckor har ändå lett till att Frejborgs företag har gått in för fler säkerhetsåtgärder. I nuläget åker alltid två bilar iväg till bärgningar på motorvägen och då fungerar den ena bilen som skydd.

Att använda en skyddsbil, eller en så kallad tma-bil, kan bli mera allmänt i framtiden, spår Peter Andersson.

Tma, Truck Mounted Attenuator på engelska, är ett påkörningsskydd som monteras på ett fordon. Skyddet stänger av den ena körfilen och är vanligt vid till exempel vägarbeten. I Sverige används de vid bärgningar i större utsträckning än i Finland.

– Jag tror att när man i framtiden hämtar en söndrig bil på en motorväg så tar man en tma-bil, så att det säkert går, säger Andersson.

Jag tror inte på snabba ändringar i trafikkulturen, utan det är något vi bara får stå ut med

― Roger Frejborg

Roger Frejborg konstaterar att trafiken inte löper lika smidigt när en körfil stängs ner. Samtidigt måste bärgningsföretagen göra det de kan för att se till säkerheten för de anställda.

Svårt att påverka trafikbeteendet

Något slut på stressandet i trafiken ser han inte.

– Jag tror inte på snabba ändringar i trafikkulturen, utan det är något vi bara får stå ut med, säger Frejborg.

Peter Andersson är inne på samma linje och konstaterar att det är svårt att komma åt problemet.

– Man kan påverka sitt eget jobb, men man kan inte göra något åt ouppmärksamma förare i trafiken, säger Andersson.

Diskussion om artikeln