Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det är byråkratin som sätter käppar i hjulet och försenar coronavaccinationer inom den privata sektorn

Sjuksköterskan Sirkku Ahlstedt gav Anni Ahtola en fjärde coronavirusdos.
Bildtext Här coronavaccineras en person inom den offentliga sektorn, vid ett vaccinationsställe i Helsingfors i fjol (arkivbild).
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Tanken var att privata vårdbolag snart skulle börja boostervaccinera myndiga vuxna mot covid-19, men såsom vi kunde berätta i går så har starten skjutits upp. Den exakta orsaken var då oklar, men inte nu längre.

Hanna-Maija Kause som är direktör vid Välmåendebranschen Hali berättar för Svenska Yle vad de försenade coronavaccinationerna beror på.

– Pappersarbetet, alltså byråkratin, tar ännu tid. Vi försöker nu ta reda på hur det här kunde snabbas upp, säger hon.

Tanken är att vaccinerna ska slussas från Institutet för hälsa och välfärd, via HUS-apoteket till Universitetsapoteket, och sedan till välfärdsområdena och därifrån till de privata vårdbolagen.

Men Kause säger att man inte i nuläget vet vilka av de här aktörerna som borde sluta avtal med varandra och hur avtalen konkret ska se ut.

Klart är att det åtminstone behövs ett avtal mellan Institutet för hälsa och välfärd och välfärdsområdena.

– Nu gäller det att reda ut vilka alla HUS-apoteket borde sluta avtal med när tanken är att vaccinerna slussas via Universitetsapoteket till områden runtom i landet, påpekar Hanna-Maija Kause.

Hon hoppas att man snabbt hittar praktiska lösningar på situationen.

– För vårdbolagen är nog i princip klara att börja vaccinera mycket snabbt.

Kause säger att det till exempel skulle kunna ske redan nästa vecka, om man bara får klarhet i juridiken först. Hon efterlyser nu kreativitet och flexibilitet.

I den juridiska konstruktion man siktar på att använda så behöver man dessutom klargöra att det inte handlar om otillåtet statsstöd när vaccinerna skänks vidare till den privata sektorn, men det är bara en formell sak som inte borde förorsaka problem.