Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hur gamla kan människor riktigt bli?

Äldre kvinnas händer
Bildtext Globalt väntas antalet hundraåringar passera en miljon inom tio år. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Allt fler hinner fira sin hundraårsdag. Men hur gammal kan man riktigt bli om man inte drabbas av sjukdom eller olycka?

Rekordet är 122 år. Ingen har åtminstone officiellt blivit äldre än Jeanne Calment, som var 122 år när hon avled år 1997.

Förra veckan dog syster Andrée, som hette Lucile Randon innan hon gick i kloster år 1944. Hon skulle ha fyllt 119 i februari.

Men hur gammal kan man riktigt bli om man inte drabbas av sjukdom eller olycka?

En gammal kvinna är klädd i en klarblå ordensdräkt med klarblått dok på huvudet. Syster Andrée sitter något framåtlutad i en rullstol med slutna ögon och knäppta händer.
Bildtext Syster Andrée på en bild tagen inför hennes 117-årsdag 2021.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

En miljon hundraåringar år 2030

På 1700-talet ansåg den franske naturvetaren och upplysningsfilosofen Georges-Louis Leclerc att en frisk människa kan bli högst 100 år gammal.

Tack vare fransyskan Jeanne Calment vet vi att maxgränsen ligger åtminstone ett par decennier längre fram, men dessutom ökar antalet 100-åringar stadigt.

Enligt FN fanns det år 2021 hela 593 000 personer som hade fyllt hundra eller mer. Tio år tidigare var den siffran 353 000, så ökningen är markant och fortsätter. Antalet 100-åringar väntas passera miljonstrecket år 2030, enligt Statista.

Äldst i världen just nu uppges vara spanska María Branyas Morera som är 115 år och fyller 116 i mars.

”Jag är gammal, väldigt gammal, men ingen idiot”, sammanfattar María Branyas på Twitter. Kontot sköts av yngre släktingar.

Inga nya individuella rekord

Sedan 1990-talet har inga nya individuella åldersrekord satts. På basis av globala befolkningsuppgifter konstaterade genetiker i tidskriften Nature år 2016 att livslängden har minskat sedan Calments död.

– De drog slutsatsen att människans livslängd har en naturlig gräns och att man inte blir mycket äldre cirka än 115 år, säger franske demografen Jean-Marie Robine till nyhetsbyrån AFP.

Gamla händer. Armar som lutar sig mot ett bord, lite med händerna i kors.
Bildtext Av hundra 110-åringar ”lever 50 till 111 och 25 till 112”, enligt franske demografen Jean-Marie Robine. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Men alla är inte överens om det.

År 2018 konstaterade forskare att dödligheten ökar med åldern, men att den gör det långsammare efter att man har fyllt 85. Kring 107 dör 50–60 procent av åldersgruppen varje år, visade det sig.

– Enligt den här teorin så kommer sex av 12 som har fyllt 110 att överleva till 111 och tre av dem att fylla 112 och så vidare, förklarar Robine, vars specialområde är personer som är 100+.

Ju fler som lever över hundra, desto större är chansen att några av dem sätter nya åldersrekord.

– Tack vare den här volymeffekten så finns det inga absoluta gränser för hur länge någon kan leva.

– Vi kommer att fortsätta göra upptäckter, som vi alltid har gjort, och efter hand förbättras hälsan för de äldsta, säger Jean-Marie Robine.

Källa: AFP, Statista, CNA