Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen förhandlar om sin sista tilläggsbudget – stödbeloppen fortfarande oklara

Päivystyspotilas Acutassa.
Bildtext Vårdköerna är fortfarande långa runtom i landet på grund av coronapandemins belastning.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Stödpengar väntas ännu till lantbruket, vårdköerna och hushållens elräkningar.

Regeringspartiernas specialmedarbetare förhandlar just nu om en tilläggsbudget som ska innehålla stödpengar till välfärdsområdenas vårdköer, jordbrukets energi- och gödselräkningar och hushållens elräkningar.

Den politiskt mest känsliga frågan är välfärdsområdenas tilläggspengar, skriver Helsingin Sanomat.

SDP har krävt att vårdområdena ska få 700 miljoner för att beta av vårdköerna som uppstått på grund av coronapandemin. Enligt Helsingin Sanomat är det i det här skedet rätt säkert att SDP inte får igenom sitt krav, utan att summan blir betydligt lägre än så. Det har också diskuterats huruvida det är för tidigt att besluta om stödpengarna, eftersom välfärdsområdenas stödbehov fortfarande är oklara.

SDP och Centern oeniga om elstödet

I december slog regeringen fast att det nya elstödet högst får kosta 400 miljoner euro, men regeringskällor uppger till Iltalehti att stödsumman ännu skapar oenighet inom regeringen.

Armbrytningen sker enligt Iltalehti främst mellan SDP och Centern. SDP vill gärna använda hela den planerade summan eller vid behov ännu mer, medan Centern vill hålla sig klart under de planerade 400 miljonerna. Dessutom diskuteras självriskens storlek och hur stor andel av elräkningen som ska kompenseras.

Enligt Yles uppgifter föreslår regeringen 120 miljoner i stödpengar till jordbruket för att kompensera för de förhöjda energi- och gödselpriserna. En tredjedel skulle vara riktad till lantburkarnas elräkningar och två tredjedelar till kostnaderna för gödsel.

Finansministeriet: Bara 250 miljoner euro kvar

Finansministeriet lade förra veckan fram sitt förslag på en tilläggsbudget som uppgår till 1,7 miljarder euro.

Stödpengarna till vårdköerna ingår inte i ministeriets förslag och man räknar att det finns cirka 250 miljoner euro kvar att röra sig med inom budgetramarna.

Elstödet och jordbruksstödet kräver lagändringar och lagförslagen har varit på utlåtanderunda sedan tisdagen den 10 januari. Till skillnad från elstödet som betalas ut automatiskt måste lantbruksstödet ansökas om skilt.

Regeringspartiernas specialmedarbetare ska nå en preliminär lösning på tisdag. Regeringen förhandlar om tilläggsbudgeten på onsdag och på torsdag ska förlaget ges till riksdagen, uppger STT.