Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Sanna Marin, Li Andersson, Katri Kulmuni, Anna-Maja Henriksson och Maria Ohisalo i Statsrådsborden i december 2019.
Bildtext Experter som Svenska Yle har pratat med anser att Finlands feministiska regering inte har lyckats uppnå sina jämställdhetsmål.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Uppskjutna coronavaccinationer beror på långsam byråkrati

Privata vårdbolag skulle ha börjat dela ut boosterdoser av coronavaccinet åt vuxna, men starten har skjutits upp. Enligt Hanna-Maija Kause som är direktör vid välmåendebranschen Hali är det byråkratin som ställer till det.

Innan vaccinerna kan delas ut åt de privata vårdbolagen behöver man till exempel ingå olika avtal mellan aktörerna, bland annat mellan Institutet för hälsa och välfärd och välfärdsområdena. Vårdbolagen i sin tur är redo att börja dela ut vacciner så fort juridiken är löst.

Finlands mest feministiska regering misslyckades med jämställdhetspolitiken

Målen för den sittande regeringens jämställdhetspolitik var skyhöga. Men också om regeringen lyckades driva igenom några viktiga reformer var det mycket som rann ut i sanden, menar experter som Svenska Yle har pratat med. Särskilt under coronapandemin föll jämställdhetsfrågorna i skymundan.

– Ett exempel är att bara drygt tio procent av stöden som delades ut via Business Finland riktades till kvinnodominerade branscher. Ändå slog krisen uttryckligen hårdare till mot kvinnodominerade företag, säger akademiforskaren Anna Elomäki.

Trots våldsvåg ökar inte brottsligheten i Sverige, menar kriminolog

De två senaste veckorna har det skett ett tjugotal skjutningar och sprängningar i Sverige, många av dem i Stockholmsregionen.

Medan Sveriges regering vill ta till stränga åtgärder för att få bukt med våldsspiralen menar kriminologen Jerzy Sarnecki att brottsligheten i landet inte har ökat. Han förnekar att det som sker i Sverige skulle vara en kollaps av systemet och menar att brottsligheten snarare har ändrat form.

Danmarks straffpolitik skulle inte heller nödvändigtvis bita på våldet i Sverige, säger han.

Ny masskjutning i Kalifornien blev årets 38:e masskjutning i USA

Under natten till tisdagen rapporterades det om ytterligare en masskjutning i Kalifornien. En skjutning i småstaden Half Moon Bay krävde livet av åtminstone sju personer. Den här skjutningen blir den 38:e som registreras i USA i år.

Dödssiffran i Monterey Park utanför Los Angeles har också hunnit stiga till elva, efter att en masskjutning ägde rum i en danslokal på lördagskvällen. Tio personer dog omedelbart och ytterligare ett tiotal skadades.

Inte ens en handfull svenskspråkiga barnfilmer i veckan på biograferna

Biograferna i huvudstadsregionen visar bara enstaka svenskspråkiga barnfilmer i veckan.

I Finnkinos utbud i huvudstadsregionen finns det sex stycken barnfilmer. Av 190 visningar mellan den 23–26 januari går bara två på svenska.

I brist på alternativ väljer föräldrarna finskspråkig bio. Men efterfrågan styr utbudet, menar biograferna.

Väder

I landets södra och mellersta delar är det molnigt och på håll kan det förekomma snöfall. Vid västkusten kan molntäcket spricka lokalt. Temperaturen stiger och är på dagen mellan 2 och 4 grader. Svag eller måttlig sydlig till västlig vind.

I landets norra del är det uppehåll och klart. På natten närmar sig ett snöfallsområde från sydväst. I norra Österbotten kan det också regna. Under dagen är temperaturen -3 till -9 grader, i natt +1 till -5 grader. Mest måttlig vind.