Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto: Finland kan behöva överväga att fortsätta Natoprocessen utan Sverige

Uppdaterad 24.01.2023 09:41.
Haavisto: Finland kan behöva överväga att fortsätta Natoprocessen utan Sverige - Spela upp på Arenan

Demonstrationerna i Sverige mot Turkiet bromsar Finlands och Sveriges Natoresa. Utrikesminister Haavisto yttrar i Yles morgon-tv för första gången alternativet att Finland skulle gå med i Nato på egen hand.

För båda ländernas säkerhets skull strävar Finland fortfarande i första hand efter att gå med i försvarsalliansen samtidigt som Sverige.

– Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället en lång tid framöver.

Ännu är det för tidigt att ta ställning till alternativet att Finland skulle gå vidare i Nato-processen på egen hand, säger Haavisto.

Några timmar efter sina uttalanden till Yle höll Haavisto en presskonferens i riskdagen där han preciserade sina uttalanden.

Enligt Haavisto försöker Finland, Sverige och Turkiet få till ett möte i början av våren för att se över situationen.

Självklart måste vi ändå utvärdera läget om det visar sig att Sveriges ansökan stampar på stället

― Pekka Haavisto

Svenska reaktionen: Vill veta vad som pågår

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (Moderaterna) säger i en skriftlig kommentar till Svenska Yle att Sverige har varit i kontakt med kollegerna i Finland.

”Vi är i kontakt med Finland för att ta reda på vad som egentligen avses.”

”Sverige respekterar den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap. Det har vi gjort så här långt och det ska vi fortsätta göra”, skriver Billström.

Erdoğan upprörd efter koranbränning och demonstrationer i Sverige

Under veckoslutet samlades motståndare av Turkiet och Nato för demonstrationer i Stockholm, vilket resulterade i motdemonstrationer i Turkiet.

Efter att den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad i Sverige har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sagt att Sverige inte ska förvänta sig turkiskt stöd för sitt Natomedlemskap.

Demonstrationerna mot Turkiet i Sverige är kanske inte i sig ett hinder, men bromsar nog Finlands och Sveriges Natomedlemskap, säger utrikesminister Pekka Haavisto (De Gröna) i Yles morgon-tv.

– De här demonstranterna leker med Finlands och Sveriges säkerhet.

Människor demonstrerar och ropar.

Turkiska protester mot Sverige – Haavisto bekymrad över vår Natoansökan

Finland dras in i dramat mellan Sverige och Turkiet.

”Timeout behövs”

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters säger Haavisto att planen fortsättningsvis är att Finland och Sverige går med i Nato tillsammans.

Det här är också Natos intresse, säger han, eftersom det till exempel skulle underlätta planeringen av försvarsarbetet.

Enligt Haavisto behövs nu en timeout på några veckor i Natoförhandlingarna mellan Finland, Sverige och Turkiet.

– Vi måste se var vi är då dammet lagt sig efter den nuvarande situationen, inga slutsatser kan dras ännu.

Haavisto säger också att han i går talade i telefon med den turkiska utrikesministern Mevlut Cavusoglu, och att man kom överens om att fortsätta dialogen.

Situationen i Turkiet är hektisk på grund av det stundande valet konstaterar Haavisto. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan meddelade i helgen att parlaments- och presidentvalet tidigareläggs till den 14 maj.

Artikeln uppdaterad 11:31 med information om Haavistos presskonferens senare under tisdagen.