Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Boxningsförbundet gör tvärvändning i sin Rysslands-bojkott – bland motiveringarna finns kommande OS-kvalet: ”Situationen är orimlig för idrottarna”

Boxare tränar i ringen.
Bild: Jari Kärkkäinen/ Yle

Det blir tillåtet för finländska boxare att möta ryssar och belarusier igen. Den nya linjen gäller i VM eller i OS-kval.

Finland kommer att skicka boxare till damernas VM som arrangeras i Indien i mars. I och med det beslutet gör boxningsförbundet en tvärvändning i sin Rysslands-bojkott.

I höstas meddelade internationella boxningsförbundet Iba att man kommer att börja tillåta ryska och belarusiska boxare att tävla internationell, och Finland meddelade då att man inte skickar sina boxare till sådana turneringar.

Men några månader senare är det alltså annat ljud i skällan.

– Man beslöt att byta linje då det känns som att situationen är orimlig för idrottarna. OS-kvalet närmar sig och blir det inga internationella matcher så är det meningslöst att ens sikta mot en OS-plats, säger förbundets vd Marko Laine till Yle.

Gäller i VM eller i OS-kval

Förbundet kommer fortsättningsvis inte att skicka boxare till turneringar i Ryssland eller Belarus och man kommer heller inte att acceptera boxare från länderna vid evenemang i Finland.

I andra turneringar än VM eller OS-kval kommer finländare att ge walk over om man ställs mot en rysk eller belarusisk boxare.

– Det har förts en diskussion och träningsledningen lade sedan fram sitt förslag som styrelsen godkände, säger Laine.

Laine förstår ändå att alla nödvändigtvis inte kommer att gilla beslutet. Frågan är nu om etiska värderingar har blivit åsidosatta.

– Jag förstår om man vill se det så, det här är en svår fråga. Vi har diskuterat med andra länder och som jag förstår är bland annat Sverige, Norge och England inne på samma linje.

– På direkten kan jag inte komma på något land som bojkottar fullt ut, säger Laine.

Diskussion om artikeln