Klimatförändringen i andra länder försämrar Finlands försörjningsberedskap
Finland påverkas mest av förändringar i andra länder. Det framkommer av en rapport där Meteorologiska institutet och Försörjningsberedskapscentralen utreder klimatförändringens effekt på försörjningstryggheten.
Den ökande bristen på mat, vatten och livsutrymme utgör den största risken, enligt sakkunniga vid Försörjningsberedskapscentralen. Effekterna av det här syns också i Finland.
Klimatförändringens direkta inverkan på Finland är liten i jämförelse med resten av världen, skriver Meteorologiska institutet i sitt pressmeddelande. Klimatförändringen kan ändå på sikt påverka Finlands försörjningsberedskap då stormarna blir kraftigare och vintrarna mildare.
Källa: STT
Inrikes
”Padeldöden” fällde svenska hallägare, men samma öde verkar inte drabba oss – Finland har nu över tusen padelbanor
Tommare dagtid, men till kvällen fylls padelhallarna.
IS-mätning: Utrikesminister Pekka Haavisto är presidentfavorit
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är finländarnas favorit inför presidentvalet nästa år.
Det visar Ilta-Sanomats presidentgallup.
Nästan hälften, 48 procent, av svarandena skulle kunna rösta på Haavisto.
Näst populärast är Olli Rehn, chef för Finlands bank. Fyra av tio kunde tänka sig rösta på honom.
Tidningens förra presidentgallup toppades av Utrikespolitiska institutets direktör Mika Aaltola, som nu sjunker ner till tredje plats med ett stöd på ungefär 36 procent.
Resultaten i Ilta-Sanomats mätning speglar de som Yles presidentgallup visade i januari.
Svarande fick välja vilka personer de kunde tänka sig rösta på i presidentvalet 2024 i en lista med 30 namn.
Undersökningen som har gjorts av Taloustutkimus vid månadsskiftet har fått ungefär 1 000 svar. Felmarginalen är tre procentenheter åt båda hållen.
Förhandlingsresultat mellan Kemiindustrin och Industrifacket
Också Kemiindustrin och Industrifacket har nu nått ett förhandlingsresultat om ett nytt kollektivavtal, meddelar båda parter.
Förhandlingsresultatet ska godkännas av båda parters styrande organ, som enligt Kemiindustrin kommer att sammanträda på söndag.
Redan tidigare har Teknologiindustrins arbetsgivare och Industrifacket nått ett förhandlingsresultat. De här förhandlingarna brukar betecknas som avgörande för att även andra branscher ska kunna komma överens om kollektivavtal.
Källa: STT
Välfärdsområdesdirektör Max Lönnqvist: ”Det är viktigt att också basfinansieringen skulle förstärkas” – staten ger mer pengar till välfärdsområdena
Staten tidigarelägger anslag för övergångsperioden.
Förhandlingarna för handelssektorn fortsätter nästa vecka
Dagens förhandlingar mellan servicefacket PAM och förbundet Finsk handel har inte lett till några resultat. Förhandlingarna fortsätter på måndag och tisdag nästa vecka, meddelar riksförlikningsmannen på Twitter.
PAM har varslat om flera strejker om en överenskommelse inte nås. Mellan den 9 och 11 februari är det planerat att bland annat flera matbutiker och en del av Keskos logistiktjänster ska strejka.
En större strejk är inplanerat i mitten av februari. Den skulle beröra 26 000 arbetstagare vid över 400 matbutiker runt om i landet.
Källa: STT
Insamlingen Gemensamt ansvar samlar pengar för att motverka våld bland unga – Tongåvan är med i insamlingen
Tongåvan i Yle Vega är också i år med i insamlingen Gemensamt Ansvar. Den är en årligen återkommande välgörenhetsinsamling som arrangeras av evangelisk-lutherska kyrkan.