Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkslätt centrum får snart ett ansiktslyft – kyrkotorget förblir en viktig knutpunkt

En skissbild. Flera höghus på båda sidorna om en gågata. I slutet på gågatan skymtar en trä kyrka.
Bildtext Så här kunde det se ut i Kyrkslätt centrum i framtiden.
Bild: ARKKITEHTIPALVELU OY

Om några år kommer centrum av Kyrkslätt se väldigt annorlunda ut. Processen för att ändra detaljplanen är nu inne på slutrakan.

I dag är Kyrkslätt centrum dominerat av gråbruna betongbyggnader från 1970- och 1980-talet. Många av dem är gamla bankfastigheter.

– De här byggnaderna har levt ut sitt liv. Vissa står tomma och många är i dåligt skick, säger Simon Store som är detaljplanechef i Kyrkslätt.

De flesta av de här byggnaderna vid kyrkan ska rivas bort och ersättas av nya, som ska ha affärslokaler i bottenvåningen och bostäder ovanför. - Spela upp på Arenan

Reaktionerna från invånarna har till största del varit positiva, men det finns en oro över att miljön kring den medeltida kyrkan förstörs.

– Många har varit måna om att de nya byggnaderna inte ska ta över. Här kring torget kommer nybyggena inte vara högre än vad kyrkan är.

En skissbild på flera höghus omkring ett tomt torg.
Bildtext Ett flertal höghus planeras intill det nybyggda biblioteket Fyyri.
Bild: ARKKITEHTIPALVELU OY

Mera folk och evenemang

Då det i framtiden finns flera som bor runt torget och flera affärslokaler, blir det också automatiskt mera liv och rörelse.

– Bakom det nya biblioteket Fyyri vill vi skapa en plats där man kunde ordna evenemang, exempelvis sommarkonserter, säger Store.

En man står framför kameran i en snöig stadsmiljö
Bildtext Simon Store ser gärna mera liv och rörelse kring Kyrkotorget i framtiden.
Bild: Andrea Wiklund / Yle

Formen på torget kommer att bevaras då man bygger om.

– Kyrkotorget är en viktig knutpunkt, och har varit det ända sedan medeltiden då Kungsvägen gick här igenom. Det är ett livligt torg, många passerar här igenom på väg till skolan.

Från mitten av februari ska planerna vara utställda till påseende i 30 dagar. Under den tiden kan man ge kommunen feedback på planerna. Man siktar på att presentera den färdiga planen för fullmäktige i höst.

Diskussion om artikeln