Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Isdansen i fokus i Esbo – hemma-EM är ett skyltfönster för finländsk konståkning: ”Vi har haft en supersäsong”

Juulia Turkkila och Matthias Versluis åker isdans.
Bildtext Juulia Turkkila och Matthias Versluis är hemmapublikens stora hopp i Esbo.
Bild: EPA-EFE

EM i konståkning är tillbaka i Finland. Senast det begav sig var 2009 och då frälste Laura Lepistö hemmapubliken genom att ta guld. Nu är isdansparet Juulia Turkkila-Matthias Versluis det blåvita hoppet.

Stämning var magisk då Laura Lepistö pallade för trycket och korades till europamästare i Helsingfors för 14 år sedan. Inte omöjligt att jublet når snarlika höjder i Esbo den här veckan.

– Vårt isdanspar har möjlighet till medalj. Jag tror absolut att det blir en publikfest och det kommer att gynna de finländska åkarna att ha publikens stöd i ryggen, säger Yle Sportens konståkningsexpert Pernilla Böhling.

Att Finland står som arrangör för EM-tävlingarna är en stor sak för grenen. Böhling påpekar att Finland står högt i kurs i på den internationella konståkningsscenen.

– Vi har haft en supersäsong. Först hade vi Finlandia Trophy som har etablerat sig som en högklassig internationell tävling och därefter en GP-tävling i Esbo. Nu väntar EM i Esbo så det är ett stort år för finsk konståkning.

Turkkila och Versluis har EM-bronset i sikte

Den stora finländska dagen under hemma-EM är på förhand sett lördag. Då åker isdansparen sina friprogram och den hemmapublikens blickar riktas då mot Juulia Turkkila och Matthias Versluis.

Det brittiska paret Lilah Fear–Lewis Gibson och italienarna Charléne Guignard–Marco Fabbri är de stora förhandsfavoriterna, men kampen om tredjeplatsen är oviss.

– Turkkila och Versluis har chans till medalj om de lyckas göra två starka prestationer. Medaljchansen är definitivt realistisk, säger Böhling.

Juulia Turkkila och Matthias Versluis åker isdans.
Bildtext Turkkila och Versluis starka sida är det avslutande friprogrammet.
Bild: EPA-EFE

Turkkila och Versluis har gjort stora framsteg varje år. I VM-tävlingarna i fjol placerade de sig på tolfte plats och i deras kölvatten har grenen utvecklats i Finland.

– Våra isdanstränare gör ett jättejobb. Isdansen i Finland har utvecklats år för år. Vi har två duktiga par nuförtiden tack vare satsningen och den sporrande träningsmiljön.

Unga Janna Jyrkinen har stor potential

På damsidan är Finland inte på samma nivå som under Laura Lepistös, Kiira Korpis och Susanna Pöykiös glansdagar.

Men det finns talangfulla unga åkare som har hög kapacitet. Till exempel 15-åriga Janna Jyrkinen som representerar Finland i EM-tävlingarna.

– Hon har tävlat en hel del internationellt så hon är förhållandevis erfaren trots sina unga år. Hon har en stark teknik och lyckas hon i sina båda program så har hon en chans att placera sig bland de 15 bästa. Men hon deltar för första gången i ett stort mästerskap så allt är öppet, säger Böhling.

Janna Jyrkinen gör en piruett.
Bildtext Janna Jyrkinen tränar målmedvetet hemma i Villmanstrand.
Bild: EPA-EFE

Drömscenariot för finländsk konståkning är att Jyrkinen får in en fullträff och viker sig en plats bland de tio bästa. I så fall får Finland ställa upp med två damer i EM nästa år.

Belgiskan Loena Hendrickx, som tog silver i VM-tävlingarna i fjol, är lågoddsaren till att koras till europamästare.

– Hon har en stark säsong bakom sig och är klar favorit till guldmedaljen.

I herrtävlingen är det inte lika lätt att peka ut en solklar förhandsfavorit. Finlands representant är rutinerade Valtter Virtanen men han lär inte blanda sig i tätstriden.

Den 35-årige Virtanens minimimålsättning är att ta sig in bland de 24 bästa som efter kortprogrammet får åka friprogrammet.

– Han har haft en bra säsong och satt nytt personbästa. Med två starka prestationer har han goda chanser att placera sig bland de 20 bästa, tror Böhling.

Valtteri Virtanen gör en piruett.
Bildtext Valtter Virtanen har allt att vinna och inget att förlora på hemmaisen.
Bild: SPA

Yle sänder EM i konståkning i Esbo. Tävlingarna kommenteras av Marianne Nyman och expertkommentator Pernilla Böhling.

EM i konståkning

Onsdag 25 januari
Kl. 13.15 Paråkningens kortprogram
Kl. 17.35 Herrarnas kortprogram

Torsdag 26 januari
Kl. 13.15 Damernas kortprogram
Kl. 19.25 Paråkningens friprogram

Fredag 27 januari
Kl. 13.15 Isdansens rytmdans
Kl. 18.00 Herrarnas friprogram

Lördag 28 januari
Kl. 13.00 Damernas friprogram
Kl. 18.30 Isdansens fridans

Söndag 29 januari
Kl. 15.30 Galan

Diskussion om artikeln