Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny Tid publicerar satirteckning på Turkiets president – chefredaktör: “Satir kan inte stoppas av olika utrikespolitiska betänkligheter”

Uppdaterad 24.01.2023 13:47.
Ny Tids chefredaktör om Erdoğanteckningen: Satirens uppgift att lyfta fram orättvisor - Spela upp på Arenan

För en vecka sedan utlyste den svenska socialistiska tidningen Flamman en tävling för bästa satirteckning på Turkiets president. Ny Tids chefredaktör Janne Wass bekräftar till Svenska Yle att tidskriften kommer publicera den vinnande teckningen.

Den vinnande satirteckningen föreställer Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan som håller på att tugga i sig en man. Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman, berättar i en intervju till SVT att det är en kurd Erdoğan äter.

Satirteckningen är en stilimitation av den spanske konstnären Francisco de Goyas målning ”Saturnus slukar sin son” från 1820-talet.

Satirtävlingens syfte var att kritisera den svenska regeringens hantering av Natoprocessen. Enligt Janne Wass, chefredaktör för Ny Tid, är syftet för Ny Tid en annan, även om tidningen traditionellt varit emot Nato.

– Jag har inte sett vår publicering som kritik mot den finländska regeringen. Det är främst ett ställningstagande mot Turkiet och mot de orimliga krav som Turkiet ställer på Finland och Sverige för ett Natomedlemskap.

Enligt Wass har Finland varit tydligare i sin kommunikation än Sverige om att det finns vissa grundprinciper som man inte tummar på.

Det som fick Ny Tid att fatta publiceringsbeslutet var principen om att yttrandefrihet inte kan dikteras av auktoritära ledare i andra länder.

– Erdoğans Turkiet är ett land som inte har ett bra rykte angående yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Satirens uppgift är att lyfta fram orättvisor i världen. Satir kan inte stoppas av olika utrikespolitiska betänkligheter. Bara för att Finland råkar vara i förhandlingar om ett Nato-medlemskap så kan inte den grundläggande journalistikens, satirens och yttrandefriheten tystas för det.

Under senaste tiden har satir på Erdoğan publicerats även i andra medier i Finland.

Artikeln uppdaterades 24.1 klockan 13.47 med ett tillägg om publicering av satirer även i andra medier.