Vägarna tar stryk av växlande temperaturer och nederbörd – ”Vi gör det vi kan” säger platschefen för vägunderhållet i Västnyland
Serier av gropar på grusvägar och kraterliknande hål i asfalten på landsvägen. Så kan det se ut både på mindre grusvägar och större asfalterade vägar, vars skick lider av det ostadiga vintervädret.
Terranors arbetsplatschef Kristian Häggroth säger ändå att situationen i Västnyland inte är katastrofal i år om man ser till hur vädret växlat.
– Det sämsta för vägarna med beläggning är när temperaturen växlar mellan plus och minus och det är blött med mycket regn, som det nu har varit.
Stora ingrepp får vänta tills det blir varmare
Samma sak bekräftar Henri Aaaltonen som är ansvarig för vägunderhåll inom Nylands närings-, trafik- och miljöcentral (NTM) i ett pressmeddelande. Enligt honom har vägarna i västra Nyland, speciellt i huvudstadsregionen, utsatts för hårt slitage i vinter.
Han skriver att man försöker åtgärda de mest akuta och mindre skavankerna med oljegrus. Större arbeten som kräver gjutasfalt får vänta till våren eftersom asfaltstationerna nu är stängda.
Det gör att de underhållsansvariga ibland får sätta upp varningsmärken för större gropar eller rent av att hastigheten på ett söndrigt avsnitt sänks för att inte fordonen ska ta skada.
Över 900 kilometer vägyta att hålla i skick
Kristian Häggroth jobbar för det företag som fram till september år 2026 ansvarar för vägunderhållet i västra Nyland.
Området sträcker sig från Sjundeå och Lojo till Hangö och sammanlagt ansvarar företaget för att underhålla över 900 kilometer väg.
Olika typer av vägar kräver olika slags underhåll. Just i asfalten blir det lätt gropar och vassa kanter medan grusvägarna kan bli mjuka och svårframkomliga.

Temperaturväxlingar och nederbörd sliter på vägarna i Västnyland
Terranors roll är att planera underhållet, ha framförhållning och vid behov reda ut akuta situationer. En akut situation kan till exempel vara om en lastbil kör av landsvägen och måste dras upp.
– Då är det vi som får rycka ut och sopa bort grus och sand från asfalten.
Företaget har ett tjugotal underleverantörer på området som utför det praktiska arbetet. Underleverantörerna har också ett femårskontrakt och Häggroth säger att de ogärna vill byta under avtalsperioden utan anlita de företag som har kompetens och erfarenhet inom området.
Pengarna rinner neråt, men inte alltid åt sidorna
Budgeten utgörs av medel som beviljas av Trafikledsverket åt de olika Närings- Trafik- och miljöcentralerna som sedan fördelar det på olika projekt i respektive område.
– Men geografin gör ju att det inte rinner till lika mycket pengar hit på landsbygden som till huvudstadsregionen. Våra mindre vägar får inte alls så mycket pengar de skulle behöva.
Han säger ändå att pengarna räcker till för de nuvarande behoven.
– Vi tänker att vi gör vad vi kan, mer kan vi inte göra.
Ett avsnitt som länge varit i dåligt skick är landsväg 104 från Fiskars i norrut.
– Det är nog den väg som är i sämst skick. Men den borde ju få ny beläggning i sommar då den beviljades pengar för det vid årsskiftet, säger Kristian Häggroth.
Källor: Radiointervju med Kristian Häggroth 24.1.2023 och pressmeddelande från Nylands närings-, trafik- och miljöcentral.