Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera bakslag för bilfabriken i Nystad – produktion av solcellsdrivna bilar läggs ner

Aurinkosähköä hyödyntävä Lightyear 0 -auto.
Bildtext Modellen Lightyear 0 som presenterades vid Nystadsfabriken i höstas.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Nederländska företaget Lightyear har meddelat att de lägger ner produktionen av solcellsdrivna bilar vid Valmets bilfabrik i Nystad.

Beskedet är ett bakslag för Valmet Automotive, som nyligen varslade om att upp till 630 anställda kan beröras av uppsägningar på grund av minskad bilproduktion.

Elbilsproduktionen var tänkt att vara en av bilfabrikens hörnstenar under de kommande åren, och anställda på Valmet hade åkt till Nederländerna för att lära sig mer om tillverkningen. I höstas färdigställdes den första förproduktionsbilen av modellen Lightyear 0 upp vid fabriken i Nystad.

Men nu meddelar alltså företaget att de kommer att satsa på utvecklingen av den nya Lightyear 2-modellen, vars produktion inte kommer att ske i Nystad. Allt som allt har ett trettiotal personer jobbat med produktionen av Lightyearbilar vid fabriken.

Lightyear 0-bilen som använder solcellsenergi.

Valmet Automotive i Nystad börjar tillverka bilar som drivs med solenergi – 150 exemplar av Lightyear 0-modellen har beställts

Serieproduktion av Lightyear 0-bilen, som använder solel, har startat vid Valmet Automotives fabrik i Nystad.

Många bakslag för bilfabriken

I veckan kom också uppgifter om att produktionen av en annan solcellsdriven bil vid fabriken kan vara hotad.

Förra våren gjorde Valmet Automotive upp ett avtal med tyska Sono Motors om produktion av elbilar under en sjuårsperiod, men nu står det klart att det tyska företaget har ekonomiska svårigheter (artikel på finska). Det är för tillfället oklart om produktionen kommer att genomföras.

Diskussion om artikeln