Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efter fyra års paus blir det show igen – premiär för Pargas ungdomsshow ikväll

Tre dansare i Pargas ungdomsshow.
Bildtext Soraya Kraufvelin har tidigare varit med i Åbolands teaterskola.
Bild: Arash Matin / Yle

Det har blivit dags för premiär av den populära ungdomsshowen i Pargas. Det är redan tionde gången som showen ordnas, och i år heter föreställningen Show star - flight 10, och handlar om en resa.

Vart resan bär resenärerna är inte klart, men det är resan och inte destinationen som är målet.

Tillsammans med konstnärliga ledare skapar ungdomarna programnummer bestående av musik, dans, film, sketch och teater. Showkonceptet går ut på att ungdomarna är med om att skapa showen.

Ungdomsshowerna har ordnats vartannat år sedan år 2000 och brukar locka kring 4 000 åskådare.

Riddo Ridberg har regisserat alla 10 ungdomsshower som ordnats i Pargas, och han tycker fortfarande att det är lika givande att jobba med ungdomar.

– De är oslipade diamanter och man får se dem utvecklas på scen. Förändringen sker i deras skådespelande, dans och personligheter. Det är en enorm skillnad mellan vår första repetition och premiär, säger Ridberg.

Ungdomsshowen görs på både finska och svenska. Det var något som i slutet av 90-talet höjde på politikernas ögonbryn, enligt Ridberg. Men eftersom det finns fler svenskspråkiga ungdomar med i showen så betyder det att de svenska ungdomarna får lov att göra teater på finska också.

Riddo Ridberg i halvprofil. Han har en väst och en randig skjorta.
Bildtext Riddo Ridberg har regisserat ungdomsshowerna i Pargas ända sedan de började.
Bild: Arash Matin / Yle

– Till en början kan det kännas rätt främmande, men ungdomarna brukar ta det som ett språkbad. Jag brukar själv försöka att tala med min dåliga finska. Då märker de att man inte måste vara perfekt, säger Ridberg.

På grund av pandemin har ingen ungdomsshow ordnats på fyra år. Riddo Ridberg säger att det känns häftigt att vara tillbaka.

– Vi är ändå lite förberedda på att vad som helst ännu kan hända med sjukdomsfall och så. Vi hoppas ändå få visa så många föreställningar som vi bokat in, och kanske några fler, säger Ridberg.

Ungdomsshowen i Pargas har premiär

11:17

Det bästa är när folk skrattar med en, inte åt en

I Pargas ungdomsshow medverkar 50-80 ungdomar från hela Pargas. En av dem är Soraya Kraufvelin, som redan fått lite scenerfarenhet från att ha varit med i Åbolands teaterskola.

– Gruppen i Pargas blev för liten och flyttade till Åbo. Det var för långt borta för mig. Sedan fick jag ändå veta om ungdomsshowen och jag tänkte: ”Varför inte!”, säger Kraufvelin.

– Jag har fått lära mig mycket nytt. Min sång har i alla fall blivit bättre. Det tycker både jag själv och min familj, säger Kraufvelin.

Soraya Kraufvelin är inte speciellt nervös inför premiären. Hennes största glädje kommer från att få folk att skratta.

– Inte åt mig, utan med mig. Att veta att det var jag som fick dem att skratta är jättekul, säger Kraufvelin.

En grupp unga skådespelare vid en soffa.
Bildtext Ungdomsshowerna har ordnats vartannat år sedan år 2000 och brukar locka kring 4 000 åskådare.
Bild: Arash Matin / Yle

Kajsa Lindstöm är också en av de ungdomar som står på scenen i PIUG under årets ungdomsshow. Hon har börjat känna av att premiären är alldeles runt hörnet.

– Lite kaos känns det som. Ännu finns det en del saker vi behöver få rätt innan premiär.

Ungdomsshowen är också ett sätt för ungdomarna att lära känna nya människor.

– De flesta känner man ju från förut, men sedan finns det de som man nu får chansen att prata med, säger Lindström.

Målet med showen är ett kulturellt projekt som sträcker sig till unga, över språkgränsen, för att tillsammans vara kreativa och få ta del av ett projekt där många olika konstformer arbetas fram och kombineras till estradkonst.

Premiären är den 24 januari klockan 19.00 i PIUG.

Diskussion om artikeln