Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Niinistö på besök i Ukraina – träffade Zelenskyj

Uppdaterad 24.01.2023 15:25.
President Niinistö besöker Ukraina - Spela upp på Arenan

President Sauli Niinistö har i dag besökt städerna Borodjanka och Butja i Ukraina. Han träffade också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Just nu befinner sig Niinistö i Ukrainas huvudstad Kiev. Av säkerhetsskäl meddelade man inte om Niinistös besök på förhand.

Besöken är en stor säkerhetsrisk för i synnerhet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj eftersom Rysslands mål är att avsätta Zelenskyj och hans administration.

På tisdagsmorgonen bekantade Niinistö sig med städerna Borodjanka och Butja som Ryssland förstört i Ukraina. Yles reporter Mika Mäkeläinen, som rapporterar från Ukraina, följde med presidentens besök i staden Borodjanka.

President Sauli Niinistö i Borodjanka den 24 januari 2023.
Bildtext Då de ryska trupperna drog ur sig ur Borodjanka avslöjades omfattande förstörelse och våld mot civila.
Bild: Mika Mäkeläinen / Yle

– Säkerhetsåtgärderna var väldigt rigorösa Flera beväpnade soldater omringade presidentens följe och soldaterna följde noggrant med omgivningen eftersom besöksplatserna inte var avgränsade för publiken. Det var ändå inte många människor på plats, säger Mäkeläinen.

Stadsdirektören Georgi Jerko stod värd för besöket i Borodjanka.

– De hade mycket gemensamt att tala om. Värdarna hittade likheter i krigen i Finland och i situationen i Ukraina, säger Mäkeläinen.

Niinistös hemstad Salo är ett bekant ord också i Ukraina

Borodjanka ligger cirka 60 kilometer från Kiev. Reportrarna fick inte följa med på presidentens besök till Butja.

I Borodjanka talade Niinistö om återbyggandet av staden och om de tillfälliga bostäder som Finland redan har skickat till Ukraina. Han tog också upp att Sverige också en gång i tiden skickade bostäder till Finland.

– Det påminner mig om min barndom. Jag bodde på en gata vars hus kallades för ”svenska hus”, för att Sverige hade gett dem till Finland efter andra världskriget, sa Niinistö.

Niinistö lyckades också få till lite skratt i besöksgruppen. Hans hemstad Salo är nämligen ett bekant ord också i Ukraina.

– Här innebär ”salo” ändå en traditionell maträtt gjord av grisfett som man äter med en sup vodka, säger Mäkeläinen.

Niinistö fick krigsminne som present

I Borodjanka fick Niinistö ett konstverk som present. Verket hade gjorts av en rysk vapenlåda. Tavlan speglar Kievs skyddsängel, ärkeängel Mikael. Samma motiv finns också på Kievs stadsvapen.

President Sauli Niinistö tittar på ett konstverk i Borodjanka i Ukraina den 24 januari 2023.
Bildtext President Niinistö fick en tavla som present under besöket.
Bild: Mika Mäkeläinen / Yle

– Dessutom fick Niinistö 114 bataljonens märke som presidenten satt fast i hans skyddsväst bredvid Finlands flagga, säger Mäkeläinen.

Niinistö fick också höra detaljer om striderna och om hur staden försvarades då de ryska pansarvagnarna intog staden.

Niinistö och Zelenskyj diskuterade Finlands Ukrainastöd

Niinistö träffade också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på tisdagseftermiddagen. Presidenterna diskuterade Finlands stöd till Ukraina, uppger presidentens kansli. Enligt Niinistö är frågan om att ge Leopardstridsvagnar till Ukraina ännu öppen.

– Vi är det enda landet utanför Nato som har Leoparder. Vi har också en lång gräns med Ryssland och det måste beaktas, sa Niinistö under en gemensam presskonferens med Zelenskyj.

Enligt president Niinistö har olika länder olika roller när det gäller vapenstöd till Ukraina, och att Finland är med och hjälper Ukraina. Hittills har Finland bistått Ukraina med 600 miljoner euro i vapenstöd.

Presidenterna Sauli Niinistö och Volodymyr Zelenskyj skakar hand under en presskonferens.
Bildtext Presidenterna Niinistö och Zelenskyj höll en gemensam presskonferens under tisdagen.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade Finland för att ha tagit hand om ukrainska flyktingar.

– Flyktingar är välkomna till Finland, sa Niinistö.

Niinistö kommenterade också de senaste svängarna i Finlands och Sveriges Natoprocess.

– Vi måste hålla blicken på bollen. Nu måste vi vänta på valresultatet i Turkiet, sa presidenten.

Niinistö lade också en krans på en minnesvägg i Kiev för att hedra minnet av döda ukrainare. Dessutom ska Niinistö föreläsa och träffa studerande vid ett universitet i Kiev.

Besöket fick offentliggöras först efter att Zelenskyj rest tillräckligt långt bort från platsen där presidenternas gemensamma presskonferens ordnades på tisdagseftermiddagen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Presidentti Sauli Niinistö on parhaillaan Ukrainassa todistamassa sodan tuhoja: ”Tämä ei kerro minulle mitään uutta Venäjästä” skriven av Hanna Visala. Översättningen gjordes av Saga Mannila.