Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Volodymyr Zelenskyjs kamp mot korruptionen i Ukraina övertygar inte – ”Han säger bara vad folk vill höra”

På bilden ses Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj iklädd sin sedvanliga gröna tröja sitta framför blågula flaggor och mikrofoner.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bett ett dussintal högt uppsatta tjänstemän lämna sina positioner i ett försök att utrota korruption.
Bild: EPA-EFE

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj har de senaste dagarna lovat bekämpa den utbredda korruptionen i Ukraina. Men enligt forskaren Ryhor Nizhnikau på Utrikespolitiska institutet är det mycket snack och lite verkstad.

I samband med att flera korruptionsskandaler uppdagats i Ukraina har avgångarna bland högt uppsatta tjänstemän duggat tätt.

Under tisdagen meddelade biträdande stabschef Kyrylo Tymosjenko och vice försvarsminister Vyacheslav Shapovalov att de säger upp sig och vice riksåklagaren Oleksij Symonenko uppges ha fått sparken, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Också flera regionala guvernörer har tvingats avgå, bland annat i Kiev, Zaporizjzja och Cherson.

Det här sker två dagar efter att den ukrainska nyhetssajten ZN.UA avslöjade att försvarsministeriet misstänks ha upphandlat matvaror till soldater för priser som är två till tre gånger högre än genomsnittspriserna. Försvarsministeriet har avvisat anklagelserna och kallat dem falska och vilseledande.

Ukrainas biträdande infrastruktursminister Vasyl Lozynskij sparkades också i helgen då han anklagas för att ha tagit emot mutor på 367 000 euro i samband med inköp av generatorer.

I sitt dagliga videotal i söndags sa Zelenskyj att en rad åtgärder kommer vidtas för att få bukt på korruptionen.

– Jag vill göra klart att vi inte ska tillbaka till hur det fungerade förut, sa Zelenskyj då.

Zelenskyj har också förbjudit ukrainska tjänstemän från att resa utomlands förutom för resor som görs i arbetet.

Symboliska åtgärder mot korruption

Zelenskyj har i flera år varit en förespråkare för anti-korruption och då han ställde upp och vann i det ukrainska presidentvalet år 2019 var kampen mot korruptionen ett av hans främsta vallöften.

Men det finns ett stort gap mellan vad han säger och vad han faktiskt gör för att motverka korruptionen i landet, säger Ryhor Nizhnikau, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet.

– De senaste löftena om att utrota korruptionen härstammar från det ukrainska civilsamhället och framförallt från journalister som börjat upptäcka allvarliga fall av korruption i hans regering och därför måste han reagera. Men Zelenskyjs reaktion betyder inte att de rätta sakerna kommer göras.

Korruption har länge varit ett omfattande problem i Ukraina, redan innan Ryssland inledde sitt anfallskrig i februari i fjol. År 2021 placerade sig Ukraina på plats 122 av 180 på det årliga korruptionsindexet som sammanställs av antikorruptionsorganisationen Transparency International. Det är inte mycket högre än Ryssland som hamnade på plats 136.

En man i glasögon och halsduk tittar snett mot höger.
Bildtext Enligt Ryhor Nizhnikau, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs åtgärder mot korruption är symboliska snarare än effektiva.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Nizhnikau uppskattar att förekomsten av korruption är densamma i Ukraina nu som före Rysslands invasion.

Men utmaningen är att kriget och den stora mängd resurser som strömmar in till Ukraina erbjuder nya och flera möjligheter för statliga och icke-statliga aktörer att sko sig på kriget.

– Fram tills nyligen har det funnits en tyst överenskommelse om att inte tala om korruption och istället har civilsamhället och journalister varit fokuserade på kriget och att hjälpa sitt hemland. Men nu börjar människor sakta bli frustrerade eftersom de inte ser någon förändring när det gäller hur den ukrainska statsapparaten fungerar.

De korruptionsåtgärder som Zelenskyj nu inför är snarare symboliska än effektiva, säger Nizhnikau.

– Zelenskyj säger bara det som folk vill höra. Problemet är att det finns ett stort gap mellan vad han säger och vad han gör. Presidenten har alla verktyg för att komma åt orsakerna till korruptionen men han gör det inte och har inte gjort det sen han kom till makten år 2019.

”Korruption ger dig makt”

EU har länge ställt krav på Ukraina att bland annat reformera sin lagstiftning och bekämpning av korruption för att landet ska kunna gå vidare i processen att bli EU-medlem. Ukraina fick i fjol status som kandidatland till EU.

Men enligt Nizhnikau är Zelenskyj motvillig att införa åtgärder som de facto skulle motverka korruption, till exempel att säkerställa tillräcklig finansiering av den specialiserade antikorruptionsåklagarmyndigheten.

– Zelenskyj vill inte på riktigt utrota korruptionen eftersom det hotar hans ställning. Han agerar på ett typiskt postsovjetiskt sätt där hans makt tryggas av formella och informella mekanismer. Han vill inte göra något åt dessa informella mekanismer eftersom han då riskerar att bli av med makten – därför finns det många skumma personer runtomkring honom.

– Att omringa sig med korrumperade människor ger dig mer makt eftersom du då kan kontrollera dem. Korruption gör att du får hållhakar på människor, det kan göra så att du kan styra hela system, till exempel domstolar. Det är så här Ukraina styrts sedan landet blev självständigt, och alla känner till problemen.

En delorsak till varför Zelenskyj nu ger många löften om att bekämpa korruption har att göra med villkor som ställts på Ukraina i samband med bistånd och lån man får från väst och EU.

Men det handlar också om att vinna den ukrainska befolkningens förtroende, säger Nizhnikau.

– Innan kriget började var hans popularitetssiffror bara kring 20 procent, och bara över hälften av befolkningen ville att han skulle ställa upp i nästa val. Uppfattningen om honom har förbättrats i och med kriget och den bild han skapat av sig själv. Men jag tror att om han ger ukrainarna skäl att tvivla på honom så kan detta svänga igen.

Den allmänna opinionen om Zelenskyj hänger givetvis ihop med hur det går i kriget, betonar Nizhnikau.

– Men korruptionsskandaler kommer inte bara förstöra hans arv som politiker, utan också förstöra hans chanser att bli omvald i presidentvalet 2024.

– Den ukrainska befolkningen har gjort enorma uppoffringar under kriget. De har gett av sina små inkomster och besparningar, de har offrat sina liv och sin egendom. Det är helt otroligt. Men faktum är att den ukrainska staten är extremt ineffektiv och svag på många olika sätt.

Källor: AFP, Politico, The New York Times, Reuters