Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbolls-VM på upploppet, Yle Sporten benar ut läget inför Sveriges rysare med Magnus Wislander: ”En match man helst inte pratar om som svensk”

Mikkel Hansen, Andreas Palicka och Dika Mem.
Bildtext Mikkel Hansen, Andreas Palicka och Dika Mem är tre av de mest framstående i slutspelet.
Bild: All Over Press

Tar Danmark tredje raka VM-guldet? Lyfter Sverige med jättepublik i ryggen? Och får Frankrike chans till revansch? Yle Sporten ger förutsättningarna inför kvartsfinalerna med Magnus Wislanders hjälp.

Två rundor av gruppspel är över. I kväll är det vinn eller försvinn i herrarnas handbolls-VM då kvartsfinalerna spelas.

Hemmanationen Sverige flyttar från Scandinavium i Göteborg till Tele2 Arena i Stockholm. Runt 20 000 biljetter ska vara sålda till kvällens publikfest då Sverige möter Egypten.

– Det blir viktigt att Sverige kan hantera det, säger den förre storspelaren Magnus Wislander till Yle Sporten.

Wislander, som är expert för Radiosporten under VM, tog EM-guld på hemmaplan 2002. Han vet hur viktigt det är att kunna hantera trycket från läktarna.

– Om allt flyter på blir det bara en häftig upplevelse. Men om spelarna börjar fundera och får stel handled, kan det gå fort åt andra hållet också. En tyst arena med så mycket folk är ingen rolig upplevelse, men det här laget verkar kunna hantera det mesta.

Slutspelet i handbolls-VM

De stora favoriterna är med i matchen fortfarande. Enligt Wislander skulle alla kvartsfinallag förutom Ungern kunna spela i söndagens VM-final.

Två av kvartsfinalerna spelas i Stockholm och två i Gdansk. Mycket talar för att regerande världsmästaren Danmark tvingas åka fram och tillbaka till Polen för semifinalen om de ska gå hela vägen.

– Det är tajt och Danmark kan lida lite av det, men så här blir det med delade mästerskap. Och hemmalaget får oftast en liten fördel, säger Wislander och skrattar.

Här är de fyra kvartsfinalparen – analyserade av Wislander.

Danmark–Ungern

Klockan 19.00 i Stockholm.

Det råder ingen tvekan om att Danmark har varit ett av världens bästa handbollslag under de senaste åren. Två raka VM-guld och två raka OS-finaler talar sitt tydliga språk.

Nu är danskarna storfavorit i kvartsfinalen mot uppstickaren Ungern.

– När Sverige spelade sin tempohandboll mot Ungern så såg ungrarna riktigt bleka ut. Och Danmark imponerade stort i sista gruppspelsmatchen mot Egypten. Då såg de löjligt bra ut.

Niklas Landin jublar.
Bildtext Niklas Landin har visat sin storhet i VM.
Bild: EPA-EFE

Vad har imponerat mest i Danmark så här långt?

– Simon Pytlick var riktigt bra mot Egypten, Niklas Landin kan stänga till i målet och Mathias Gidsel har hållit i gång målskyttet.

Mikkel Hansen, då? Danmarks rutinerade stjärnspelare vaknade till liv mot Egypten.

– Det är nog skönt för både Danmark och Mikkel själv att laget inte är så beroende av honom. Han har sett lite ointresserad ut under säsongen, men senast såg han riktigt het ut.

Norge–Spanien

Klockan 19.00 i Gdansk.

På pappret är det här den mest ovissa kvartsfinalen. Norge har vunnit alla matcher i gruppspelet – det var tajt mot både Tyskland och Serbien i huvudrundan – och har inte varit fullt lika beroende av Sander Sagosen i den här VM-turneringen.

– De har klarat av att han spelar mindre. Christian O'Sullivan och Gøran Johannessen har spelat bra. Norge har ett jämnt lag, men målvaktsposten är deras svaghet.

Sander Sagosen firar i VM.
Bildtext Sander Sagosens roll i Norge har minskat.
Bild: IMAGO/camera4+/ All Over Press

Frågan är om Norge kan rå på Spanien. Spanien föll i gruppfinalen mot Frankrike, men har genom åren visat sig vara ett slugt och svårslaget motstånd.

– Spanien har alltid bra försvar och målvakt i Gonzalo Pérez de Vargas. Starkt försvar och enkla kontringsmål är deras möjlighet. De släpper in väldigt få mål.

Sverige–Egypten

Klockan 21.30 i Stockholm.

Sverige är regerande Europamästare – och hittills har hemmanationen sett urstark ut. Sverige har radat upp segrar i gruppspelet, men Wislander poängterar att det inte spelar någon roll nu.

– Det här är en match som man helst inte pratar om som svensk. Sverige är favorit, men det kan bli en holmgång. Egypten är tunga och fysiska och har ett starkt skytte från nio meter.

Jim Gottfridsson firar i VM.
Bildtext Jim Gottfridsson är Sveriges motor.
Bild: IMAGO/Lobeca/ All Over Press

Wislander ringar in Sveriges bredd som den största styrkan. I Kielproffset Eric Johansson har Sverige fått in en stark distansskytt.

– Och sen finns givetvis Göteborgs nya stjärna Andreas Palicka i målet. Han har ägt matcherna som han har stått med sin utstrålning och förmåga att tända publiken.

Hur bra är Egypten? De är Afrikas bästa landslag, har utvecklat sin taktiska förmåga och spelar en allt mer europeisk handboll. Men kan de röra Sverige som spelar med en stor hemmapublik i ryggen?

– De har utvecklats med sin spanska tränare och är taktiskt smarta. De är på god väg.

Frankrike–Tyskland

Klockan 21.30 i Gdansk.

Frankrike, de olympiska mästarna från Tokyo, har missat VM-semifinal en enda gång efter millenieskiftet. I årets VM jagar laget revansch efter medaljmissarna i senaste VM och EM.

I båda de turneringarna blev det förlust i semifinalen mot Sverige – och om de sena kvartsfinalerna går enligt förhandstipsen väntar en ny uppgörelse mot svenskarna.

– Frankrike har imponerat med att gå ifrån i början av matcherna och sedan håller de den ledningen. Dessutom har de världsstjärnor att kasta in. Och jag har sagt att Frankrike spelar final, så jag får lov att stå fast vid det.

Många anser att Barcelonas Dika Mem är världens bästa spelare, men Wislander förväntar sig ännu mer av honom.

– Han har inte varit lika bra som han är i Barcelona, men det är en magisk spelare med sin fysik och sitt skott.

Samtliga kvartsfinaler i handbolls-VM sänds i Viaplay.

Diskussion om artikeln