Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Volvo återkallar 100 000 bilar på grund av bromsfel

Den svenska fordonstillverkaren Volvo återkallar 106 000 bilar världen över. Anledningen är ett bromsfel som finns på flera bilar av årsmodell 2023.

Enligt Volvos presschef Magnus Holst kommer alla kunder att kontaktas med instruktioner om hur de ska gå till väga för att uppdatera styrsystemets mjukvara.

– Felet innebär inte att man inte kan bromsa bilen men i vissa fall kan man uppleva att det är en stummare känsla i pedalen, säger Holst till svenska SVT.

De bilar som återkallas för att få mjukvaran för bromssystemet uppdaterad är av årsmodell 2023 och av modellerna C40, XC40, S60, V60, XC60, V90 och XC90. I Sverige uppges det gälla 12 000 bilar.

Källa: Reuters, SVT

Utrikes

13 döda i skogsbränder i Chile – utlyser undantagstillstånd

Chile utlyser undantagstillstånd efter att åtminstone 13 personer dött i skogsbränder.

Landet upplever nu en ordentlig värmebölja som orsakat skogsbränder och förstört minst 47 000 hektar skog.

Bränderna har rasat sedan onsdag och har förstört över 100 bostäder i sin väg.

Den chilenska regeringen har utlyst undantagstillstånd i regionerna Ñuble och Biobío, mer än 600 kilometer söder om huvudstaden Santiago de Chile. Bränder har också observerats i regionerna Maule och La Araucanía.

Källor: AFP, STT

En lite suddig bild på en rund, vit ballong mot mörkblå himmel.

Amerikanska myndigheter har hittat en till kinesisk spionballong

Den här gången svävar den över Latinamerika.

Paco Rabanne näyttää vaatetta rekissä.

Designern Paco Rabanne död

Den spanskfödda designern Paco Rabanne är död, bekräftar mode- och doftföretaget Puig som äger hans modehus. Han blev 88 år gammal.

Rabannes karriär började i modehusen Givenchy, Dior och Balenciaga. Under 1960-talet blev han känd för sina okonventionella designer. Han använde till exempel metall, papper och plast i sina verk. Också parfymer hörde till hans område.

Hans karriär blomstrade i och med samarbetet med Antonio och Mariano Puig som nu äger även andra modehus som Nina Ricci och Jean Paul Gaultier.

Källor: AP, BBC, Wikipedia

ungdosmarbetare tillsammans med unga pojkar

Insamlingen Gemensamt ansvar samlar pengar för att motverka våld bland unga – Tongåvan är med i insamlingen

Tongåvan i Yle Vega är också i år med i insamlingen Gemensamt Ansvar. Den är en årligen återkommande välgörenhetsinsamling som arrangeras av evangelisk-lutherska kyrkan.