Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tvärvändningen i Jokerits återkomst till finsk ishockey – Mestis-ansökan behandlades inte på förbundets styrelsemöte

Uppdaterad 24.01.2023 20:17.
Jokerit.
Bildtext Jokertis framtid är höljd i dunkel.
Bild: All Over Press

Jokerits väg tillbaka till finsk ishockey tog en ny vändning i kväll. På Team Jokerits begäran ströks behandlingen av klubbens ansökan om en serieplats från ishockeyförbundets mötesagenda.

Jokerits framtid i finländsk ishockey är ett ständigt fall för frågor. Nya dök upp under tisdagskvällen.

Ishockeyförbundet skickade ut ett pressmeddelande i samband med kvällens styrelsemöte och meddelade att Team Jokerit Oy:s ansökan för en serieplats till nästa säsong inte behandlas. Tanken var att klubbens ansökan, som skickades in till förbundet förra veckan, skulle upp till diskussion.

Enligt ishockeyförbundet var det Jokerit som tog initiativet till att stryka behandlingen från kvällens möte.

– I går kom det en begäran från Team Jokerit om att inte behandla deras inlämnade ansökan. Det här grundade sig på deras värdering av de uppgifter och bakgrundsrapporter som krävs för en serieplats, säger förbundets ordförande Harri Nummela.

När förbundet ska bevilja serieplatser speglas klubbens läge mot licenskraven. I kraven är ägarskapet, finansiering och praktiska aspekter som ishall för matcherna centrala. För att kunna få en serieplats ska alla kriterier rätt långt uppfyllas vid beviljandet av platsen.

Jokerit ger inga detaljer

I ett pressmeddelande skriver Team Jokerit Oy att beslutet att bordlägga ärendet kom efter begäran om tilläggsutredningar rörande ansökan. Enligt Jokerit vill förbundet ha mer detaljerade planer.

– Vi accepterar beslutet med positiva tongångar. Vi får extratid för att konkretisera allt och den vägen sedan gå vidare i licensprocessen, säger Team Jokerit Oy:s vd Jarmo Koskinen i pressmeddelandet.

Jokerit ger varken mer ingående kommentarer om vad som saknas i ansökan eller hur tidtabellen ser ut.

Licensansökan för nästa Mestis-säsong ska lämnas in senast den 31 mars. Före det ska en klubb som ansöker om en licens ha beviljats en plats i seriesystemet av förbundsstyrelsen.

Jokerits möjligheter att återvända till hösten lever fortfarande, men ett konkret besked om framtiden sköts åtminstone framåt i kväll.

Har siktat på Mestis

Krafterna bakom Jokerits återkomst till finländsk ishockey har haft som uttalat mål att spela på den näst högsta serienivån Mestis till hösten.

Hockeyligan har varit tydliga med att framgångar i Mestis och ekonomisk stabilitet är krav för att kunna ansöka om en ligaplats i framtiden.

Jokerit har inte spelat ligahockey sedan vårvintern 2014. Efter det lämnade klubben för spel i ryska KHL. Sejouren i KHL tog slut då Rysslands invasionskrig i Ukraina startade för ett knappt år sedan.

Vägen tillbaka har kantats av frågetecken sedan det beslutet – allt från vem som ska finansiera projektet till var laget ska spela sina matcher. Helsingforsarenan är inte tillgänglig på grund av ryska ägare och Jokerit har fått kalla handen från åtminstone Helsingfors ishall och Vanda stad.

Diskussion om artikeln