Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska och amerikanska medier: Tyskland och USA skickar stridsvagnar till Ukraina

Uppdaterad 25.01.2023 11:43.
Den amerikanska stridsvagnen M1 Abrams under militärövningar i Norge år 2016 och i USA år 2020 och 2022. - Spela upp på Arenan

Enligt tidningen Der Spiegel kommer Tyskland nu att skicka Leopard-stridsvagnar till Ukraina. Tidningen rapporterar vidare om att också andra länder ska få skicka av sina vagnar.

Enligt den tyska tidningen Der Spiegel kommer Tyskland leverera Leopard-stridsvagnar till Ukraina och också godkänna att andra länder gör det.

Samtidigt ser USA ut att ha ändrat sin inställning till att förse Ukraina med amerikanska Abrams-stridsvagnar. Enligt amerikanska medieuppgifter planerar USA att skicka tiotals stridsvagnar till Ukraina under kommande månaderna.

M1 Abrams-stridsvagn skjuter, stort eldhav framför stridsvagnen.

Här är pansarbjässarna som kan hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland

Vi presenterar stridsvagnar och fordon som kan skickas till Ukraina för att hjälpa landet stå emot den ryska invasionen.

Stridsvagnsbeslutet har varit svårt för Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Men efter långa diskussioner och hårt motstånd verkar Scholz ha fattat beslutet om att Tyskland ska skicka stridsvagnar av modellen Leopard 2 till Ukraina.

Enligt Der Spiegel ska det handla om minst ett kompani (14 stridsvagnar) av modellen Leopard 2A6.

Åtminstone Polen har meddelat att man kommer leverera Leopard-vagnar. Under tisdagen lämnade man i Berlin in en officiell ansökan om ett exportlov för 14 stridsvagnar.

Fler stridsvagnar står till förfogande

Redan under tisdagsförmiddagen uppmanade Tysklands försvarsminister Boris Pistorius länder med Leoparder att börja förbereda sig på att skicka vagnar.

– Jag uppmuntrar våra allierade med Leopardvagnar att börja träna ukrainska besättningar redan nu. Jag utgår från att ett beslut i Leopardfrågan kommer att fattas inkom kort, konstaterade Tysklands försvarsminister Boris Pistorius i samband med att han träffade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Jag litar på att vi snart kan nå en lösning och jag välkomnar försvarsministerns klara besked att träningen och förberedelserna kan börja. Tidsaspekten spelar här en avgörande roll, konstaterade Stoltenberg under tisdagsförmiddagen.

De 14 stridsvagnar som det nu handlar om ska enligt uppgifterna i Der Spiegel komma direkt från det tyska försvaret.

På längre sikt finns ändå möjligheten att fler tyska stridsvagnar kan sättas i skick för leverans.

Vapentillverkaren Rheinmetall har meddelat att man över en längre tidsperiod skulle kunna leverera 139 Leopardvagnar till Ukraina.

De här stridsvagnarna finns för tillfället hos tillverkaren och det handlar om 51 vagnar av modellen Leopard 2A4 och 88 vagnar av den äldre modellen Leopard 1.

De första Leopard 2-vagnarna kunde enligt en talesman för Rheinmetall stå färdiga för levererans i månadsskiftet april–maj.

Haavisto välkomnar

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att uppgifterna om att Tyskland kommer att skicka Leopard stridsvagnar till Ukraina är mycket goda nyheter. Haavisto kommenterade uppgifterna till den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Haavisto säger att uppgifterna ännu inte är slutgiltigt bekräftade, men att det är möjligt att Tyskland och USA nu har en gemensam plan om vapenleveranserna.

Släpp Leoparderna fria – därför vägrar Tyskland ge stridsvagnar åt Ukraina

15:59

Artikeln har uppdaterats under morgonen den 25.1.2023 med ny information och Haavistos kommentarer.