Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kristersson: ”Ingen säkerhetsfråga viktigare än att vi med Finland snabbt blir medlemmar i Nato”

Uppdaterad 25.01.2023 11:10.
Kristersson: ”Ingen säkerhetsfråga viktigare än att vi med Finland snabbt blir medlemmar i Nato” - Spela upp på Arenan

Sveriges statsminister Ulf Kristersson manar till lugn när den svenska Natoprocessen verkar ha gått i stå efter helgens koranbränning. Han avvisar tanken på att Sverige skulle ha hamat i en återvändsgränd i förhållande till Turkiet.

– Ingen nationell säkerhetsfråga är viktigare än att vi med Finland snabbt blir medlemmar i Nato, säger Kristersson på en pressträff i Stockholm på tisdagskvällen enligt SVT.

Han konstaterar att ett finländskt Natomedlemskap inte inte kan hindras ”om Sverige permanent blir utestängda”. Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har nämnt den möjligheten.

– Jag tycker att den här otroligt upphettade stämningen i Sverige och internationellt är dålig för Sveriges säkerhet.

På en fråga om huruvida Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har stängt dörren för Sveriges Natoansökan svarar Kristersson:

– Så tror jag inte någon har tolkat detta. Men det finns en ilska och de uppfattar en provokation, säger den svenske statsministern.

Han säger att han inte tror att Sverige är i en återvändsgränd i förhållande till Turkiet.

– Jag vill komma tillbaka till samtalen så fort som bara möjligt, säger Ulf Kristersson.

Utrikesminister Tobias Billström, som tillsammans med försvarsminister Pål Jonsson deltog i tisdagens pressträff, konstaterar att Sverige ”innan de händelser som nu har ägt rum ägde rum”, var ”ganska nära den punkt där vi anser att vi har gjort vår del utav jobbet” inom ramen för det trepartsavtal som Turkiet, Finland och Sverige undertecknade i ett tidigt skede av Natoprocessen.

Källa: SVT

Sanna Marin och Ulf Kristersson i Presidentens slott.

Experter svarar: I de här fallen skulle Finland gå med i Nato utan Sverige

”Bättre för säkerheten än att båda länderna står utanför.”