Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Planerna på tvåspråkig vårdcentral i Åbolands sjukhus går vidare: “Alla är förvånansvärt eniga om att det här är en bra sak”

bild på fasaden av åbolands sjukhus
Bildtext Åbolands sjukhus finns på Kaskisgatan i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Egentliga Finlands välfärdsområde går vidare med planeringen av en tvåspråkig vårdcentral på nuvarande Åbolands sjukhus. Välfärdsområdesstyrelsen godkände på tisdagen en preliminär färdplan för att börja planera utrymmena.

I december i fjol godkände välfärdsområdesfullmäktige investeringsplanen för 2024-2027, där en ombyggnad av Åbolands sjukhus till tvåspråkig vårdcentral ingår. Nu går man vidare med planeringen och börjar utforma en plan för hur vårdcentralen ska förverkligas. Välfärdsområdets styrelse godkände på sitt möte på tisdagen en preliminär färdplan för hur planeringen av utrymmena för den tvåspråkiga vårdcentralen fortsätter.

Enligt den preliminära färdplanen ska man nu börja utforma en preliminär verksamhetsplan för vårdcentralen och utreda olika alternativ för hur projektet ska genomföras. Det här ska bli färdigt tills mars 2023.

Efter det kan man i större detalj utarbeta en planläggningslösning och precisera verksamhetsplanen. Detta ska bli färdigt tills sommaren 2023, så att planerna kan godkännas av fullmäktige i september. Tanken är att den tvåspråkiga vårdcentralen ska tjäna cirka 30 000 invånare i regionen.

åbolands sjukhus
Bildtext Den tvåspråkiga vårdcentralen ska erbjuda ett stort utbud social- och hälsovårdstjänster och specialsjukvård.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt Vänsterförbundets Nina Söderlund finns det en stark vilja bland beslutsfattarna att göra den tvåspråkiga vårdcentralen till verklighet.

– Vi är positivt inställda till det här. Alla är förvånansvärt eniga om att det här är en bra sak, säger Söderlund.

Vad kommer den tvåspråkiga vårdcentralen rent konkret att erbjuda för service på svenska?

– Detaljerna är ännu inte klara vid det här laget, men tanken är att vårdcentralen ska erbjuda ett stort utbud av social- och hälsovårdstjänster och specialsjukvård. Vad exakt det blir klarnar i sommar, säger Söderlund.

Söderlund understryker att den nya vårdcentralen i Åbolands sjukhus inte innebär att social- och hälsovården på svenska på andra håll i regionen lider.

– Det kommer fortsättningsvis att finnas vårdcentraler som ger vård på svenska i Pargas och Kimitoön, men de kommer vara mindre än den som byggs vid Åbolands sjukhus, säger Söderlund.

När kan man förvänta sig att den nya vårdcentralen står klar?

– Det kommer nog att ta flera år. Utrymmena måste byggas om och renoveras och det behövs lov för det här. Sedan tror jag också att allt det här kommer att ske stegvis, säger Söderlund.

Diskussion om artikeln