Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Timmarna då Haavistos kommentar skakade Sverige – frågan är om det var tillräckligt för att skapa lugn?

Kristersson håller händerna fram.
Bildtext Ulf Kristersson manar till lugn.

Sverige reagerade kraftigt på Pekka Haavistos uttalande, och det kan leda till att ett lugn sprider sig hos den svenska ledningen, skriver Nordenkorrespondent Lucas Dahlström.

Oron för att Finland ska gå sin egen väg och lämna Sverige ensamma i ett allt tommare militärt alliansfritt fack har funnits där hela tiden. Redan under våren, innan pappren till Nato var inskickade, vred svenska journalister och opinionsbildare på sig.

”Nato-frågan kan splittra Sverige och Finland” skrev DN i början av mars.

När Finland och Sverige nu gemensamt har tagit steget mot att bli medlemmar i försvarsalliansen har oron levt kvar. Turkiet har hela tiden varit tydligt med att det är Sverige som man har större problem med.

Finland har inte mottagit lika hård kritik och därmed också haft lyxen att kunna sitta lugnt i båten.

Den nya svenska moderatledda regeringen har genom en tillmötesgående ton mot Turkiet hoppats på nya öppningar, men trots ett antal försök till försoning har bara fler dörrar stängts och vågorna går allt högre.

Helgens demonstrationer och koranbränningen blev droppen för Turkiet och president Erdogan. Med ett val på kommande i Turkiet är en hård ton mot svenskarna välkommen och nu väntar en timeout i förhandlingarna. Det kan vara bra för alla parter.

På grund av den svenska oron slog Pekka Haavistos kommentar i morse om att Finland kan behöva överväga att fortsätta Natoprocessen utan Sverige ner som en bomb i den svenska debatten.

Pekka Haavisto.
Bildtext Pekka Haavistos kommentar blev en huvudnyhet i Sverige. Haavisto var senare tydlig med att Finland vill fortsätta gå hand i hand med Sverige in i Nato.
Bild: Olivier Hoslet / EPA

Men liksom de övriga sprängdåden svenskarna tvingats vänja sig vid var detta ingen oväntad bomb. Den svenska reaktionen var snarare ”det var väntat” än något annat. Sverige har sig själv att skylla, menade vissa.

”Jaha så kom den”, twittrade Robert Dalsjö, säkerhetsexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut om Haavistos kommentar.

Trots att Haavisto redan under förmiddagen gick ut och förtydligade vad han menade var skadan till viss del redan skedd.

Dagens Nyheter citerade i en ledare den romerska konsuln Cicero som år 63 f Kr riktade frågan ”Hur länge ska du, Catilina, missbruka vårt tålamod” till en upprorisk senator. DN menar att Finland kunde ställa samma fråga till Sverige.

Tidningen menar att Sveriges taktik att kommentera minsta provokation mot Erdogan i fördömande ordalag inte har lett till något annat än en turkisk hunger på fler eftergifter.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kättelee presidentti Recep Tayyip Erdoğania vierailullaan Turkissa marraskuussa,
Bildtext Sveriges statsminister Ulf Kristersson träffade president Erdogan i Ankara under hösten.
Bild: Necati Savas / EPA

Nu efterlyser man ett lugn, och en lite mer finländsk approach från sina ministrar.

Och det fick man på tisdag kväll.

Pekka Haavistos kommentar ledde till att hela det ledande garnityret, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Tobias Billström kände sig tvungna att ställa sig framför kamerorna på en snabbinkallad pressträff.

Med ett tydligt allvar i rösten sade Ulf Kristersson att ”ingen nationell säkerhetsfråga är viktigare för den svenska regeringen än att vi med Finland snabbt blir medlemmar i Nato”.

Kristersson manade till lugn hos befolkningen.

– Jag tycker att den här otroligt upphettade stämningen i Sverige och internationellt är dålig för svensk säkerhet.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson saapui valtiopäiville 18. syyskuuta.
Bildtext Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ogillar den turkiska ledningen.
Bild: Pelle T. Nilsson / SPA

Kommentaren kan lika väl ha riktats mot den egna regeringskonstellationen som under de senaste dagarna hamnat i ett ordkrig.

Regeringens stödparti Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har i veckan kallat Turkiets president för en ”islamistisk diktator” och kritiserat statsminister Kristersson för att visa en ”undfallenhet gentemot islamistiska krafter”.

Frågan är om statsminister Kristerssons uppmaning till lugn och besinning också hörsammas i landets riksdag. Eller är det kanske en kommentar av grannlandets utrikesminister, som senare tonas ner, som får svenskarna att sitta still i båten.

Rent tekniskt borde det inte skapa lika stora vågor.