Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA vill se Finland och Sverige i Nato tillsammans: ”Vi vill gå från 28 medlemmar till 30”

Uppdaterad 25.01.2023 10:31.
USA hoppas fortsatt på snabb ratificering av Finlands och Sveriges Natoansökan - Spela upp på Arenan

Natos största medlemsland USA ser inte ett Nato med enbart Finland som ny medlem. USA hoppas fortfarande på snabb ratificering av både Finlands och Sveriges Natoansökan.

Bidenadministrationen gav på tisdagskvällen återigen sitt fortsatta stöd för såväl Finland och Sverige i Nato. USA hoppas fortfarande att Turkiet, och Ungern, snabbt skulle godkänna bägge länders Natoansökningar.

USA vill att länderna går med i Nato ”så snabbt som möjligt”. Det framgick när talespersonen för det amerikanska utrikesdepartementet, Ned Price, höll presskonferens.

Uttalandet kommer efter att utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) konstaterat att en paus i samtalen mellan Finland, Sverige och Turkiet behövs.

USA: Ett Finland utan Sverige i Nato inte en fråga att överväga

Ned Price fick under presskonferensen upprepade gånger frågan om huruvida Washington skulle stödja ett Nato med enbart Finland som medlem och inte Sverige.

Price försökte gång på gång undvika frågan som han kallar ”hypotetisk” och ”inte en levande fråga just nu”.

– Det här har alltid varit en diskussion om Finland och Sverige ... Om att gå från en allians med 28 medlemmar till 30. Det är vad vi vill se hända, sa Price.

Han konstaterade att ett godkännande av enbart Finland i Nato inte är en fråga man överväger just nu.

Också utrikesminister Haavisto har betonat att Finland fortsättningsvis är inställt på att gå in i Nato tillsammans med Sverige och att Finlands linje inte har förändrats.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har sagt att Sverige inte kan räkna med ett turkiskt godkännande i Nato efter helgens protester där man brände upp koranen.

Källa: Reuters