Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En Leopard-stridsvagn kör framåt i snön.
Bildtext Tyska och amerikanska medier rapporterar nu om att länderna ska skicka stridsvagnar till Ukraina.
Bild: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Medier: Tyskland och USA skickar stridsvagnar till Ukraina

Mycket tyder på att Ukraina kommer få det de länge bett om: Stridsvagnar. Flera medier rapporterar att Tyskland kommer skicka Leopard-stridsvagnar till Ukraina, och USA Abrams-stridsvagnar.

Det här öppnar upp för andra länder att skicka stridsvagnar till Ukraina. Flera EU-länder har uppgett att de vill förse Ukraina med Leoparder, men Tysklands godkännande har krävts för det.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger att det här är mycket goda nyheter, även om uppgifterna inte är slutgiltigt bekräftade.

USA vill se Finland och Sverige i Nato tillsammans

Natos största medlemsland USA vill att både Finlands och Sveriges Natoansökan ratificeras snabbt. USA vill i nuläget inte överväga frågan om ett Nato utan Sverige.

– Det här har alltid varit en diskussion om Finland och Sverige ... Om att gå från en allians med 28 medlemmar till 30. Det är vad vi vill se hända, säger Ned Price vid det amerikanska utrikesdepartementet.

Uttalandet kommer efter de senaste svängningarna i Natofrågan. Turkiet har uppgett att Sverige inte kan räkna med ett godkännande av dem i Nato, vilket satt Finland i en svår sits.

Haavisto diskuterar Nato och Ukraina i Baltikum

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) ska i dag besöka både Estland och Lettland för att diskutera Finlands Natoansökan och kriget i Ukraina tillsammans med ländernas presidenter och utrikesministrar.

Estland och Lettland är, sett till bnp, de största bidragsgivarna till Ukraina och diskussionerna väntas därför handla mycket om just stödet till Ukraina.

”Enligt Finland, Estland och Lettland är det viktigt att det starka stödet till Ukraina fortsätter”, säger Haavisto i ett uttalande.

Frågan om 17-åringar bakom ratten svår

Den nya körkortslagen dröjer eftersom den väckt många frågor om specifikt 17-åriga chaufförer. Målet var att den nya lagen skulle träda i kraft i oktober 2022, men lagen ligger fortfarande på grundlagsutskottets bord.

17-åringar har sedan år 2018 kunnat ansöka om dispens för bilkörkort. En lagändring skulle innebära att en 17-åring i framtiden kan få körkort enbart med vårdnadshavarens samtycke.

Samtidigt innehåller lagförslaget strängare regler för när och och hur 17-åringarna får köra bil.

Snart är ukrainarna fler än esterna i Finland

I fjol ansökte närmare 50 000 ukrainare om skydd i Finland. Snart går antalet ukrainare förbi den i Finland fastbosatta estniska minoriteten, som hittills varit störst.

Det är möjligt att det kommer lika många ukrainare till Finland i år som i fjol, enligt äldre forskare Rolle Alho. Det beror på hur kriget utvecklas.

Ukrainarna är annorlunda som minoritet i och med att de är spridda över så gott som hela Finland. Andra minoriteter har koncentrerats kring de större städerna. Ukrainarna är också yngre än andra minoriteter.

Väder

Det är molnigt och duggregn på flera håll i landets södra och mellersta del, på en del håll snöfall eller blötsnö. Det blir mildare: Temperaturen ligger mellan 0 och 6 grader. Samtidigt kan det blåsa friskt.

I Lappland också molnigt med snöfall. Det är mellan 0 och -8 grader. I södra Lappland är det mellan +1 och +5 grader och det kan komma regn. Svag eller måttlig vind.

Det varnas för mycket hala trottoarer i dag i hela landet förutom Åland och Lappland.