Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Föräldrar litar på sina barn som blir myndiga – men tror att de behöver hjälp in i vuxenlivet

Champagne på kylning.
Bildtext De flesta föräldrar är stolta när deras barn blir myndiga.
Bild: Unsplash/Jeshoots

Stolthet, vemod och oro. Det är känslor som föräldrar enligt en enkät känner när deras barn fyller 18 och står på tröskeln till vuxenlivet. Men mycket tror föräldrarna att barnen fortfarande behöver hjälp med.

Elavtal, hemförsäkring och bostads- och studielån är de främsta sakerna som föräldrar tror att deras myndiga men fortfarande unga barn behöver stöd med. Det visar enkäten gjord av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.

”Resultaten stöder den tanke som vi har haft om behovet av information och handledning. Personligen är jag också mycket glad över att föräldrarna berättar att de framför allt är stolta över sina vuxna barn”, säger kommunikationsdirektör Liinu Lehto vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata i ett pressmeddelande.

Ekonomi svårast, tror föräldrar

Enligt enkäten tror upp till tre fjärdedelar av föräldrar med barn som fyller 18 under 2023 att unga behöver mycket stöd med de livskompetenser som har med ekonomi att göra.

Däremot tror nästan alla vårdnadshavare att deras unga beter sig ansvarsfullt på webben, i trafiken och när det gäller alkohol. Att ansöka om ett pass och sköta ett hem tror också över hälften av de föräldrar som svarat att deras barn skulle klara av på egen hand.

Syftet med enkäten var att samla in information om vad familjerna upplever att de unga behöver stöd med. Med hjälp av svaren kan myndigheterna utveckla sina tjänster så att de stöder de unga vuxna i att börja uträtta sina ärenden självständigt.

I år blir över 58 300 finländska ungdomar myndiga och tar sina första steg ut i vuxenlivet.

Diskussion om artikeln