Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Heroin chic gör comeback – brist på diabetesmedicinen Ozempic i hela världen

Uppdaterad 25.01.2023 11:05.
En kvinna hänger upp ett svartvitt porträtt på en vägg.
Bildtext Calvin Kleins bilder på Kate Moss blev ikoniska under 90-talet.
Bild: EPA

Både från Sverige och USA kommer rapporter om att läkare skrivit ut diabetesmediciner åt folk som inte är överviktiga, för att de vill gå ner i vikt. Också i Finland är det brist på medicinen, men det här är ändå bara ett symtom på en större trend.

Då Kim Kardashian gjorde entré på Metgalan iklädd Marilyn Monroes gamla klänning i maj i fjol höjde många på ögonbrynen. Den vanligen kurviga Kardashian visade upp en betydligt slankare figur.

Hennes syster Khloé följde i Kims fotspår och det tog inte länge innan rykten började spridas om att de två tappat vikt tack vare diabetesläkemedlet Ozempic.

Teslagrundaren och Twitterägaren Elon Musk har själv berättat att ämnet semaglutid, som dämpar hungern och ökar mättnadskänslorna, hjälpt honom hålla formen.

Också på Tiktok finns massvis av videor med människor som beskriver hur de gått ner i vikt tack vare semaglutid och Ozempic.

En kvinna håller upp en medicinförpackning.
Bildtext År 2021 använde nästan 28 000 människor Ozempic i Finland.
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

I Sverige har så kallade digitala kliniker skapats, med syfte att skriva ut just semaglutid. Dagens Nyheters reporter bad via kliniken om att få tillgång till medicinen, och fick den utskriven, trots att hen inte hade diabetes och inte heller led av fetma eller övervikt.

Också här hemma är det nu brist på Ozempic.

– Medicinen går åt snabbare nu när läkare skriver ut Ozempic också för viktnedgång. Det här gör att medicinen inte räcker till åt alla, säger Timo Mauriala på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet, Fimea.

Enligt Fimea kommer leveransproblemen av Ozempic att fortsätta åtminstone till sommaren.

Kroppspositivismen kan vara hotad

Bristen på Ozempic är ändå en del av något större. Det handlar inte bara om injektioner som kändisar tar, utan ett förändrat ideal.

Under 2010-talet fick kroppspositivism ett stort genomslag. Folk med större kroppar visade upp sig som de var på sociala medier och bloggar, och samtidigt började också klädjättar såsom svenska H & M visa olika typer av kroppar i sina reklamer.

En kvinna i glittrig klänning.
Bildtext Familjen Kardashian var med och populariserade det kurvigare kroppsidealet under 10-talet, men nu ser också de annorlunda ut.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Nu verkar kroppspositivismen ha fått sig ett bakslag. I oktober skrev webbpublikationen The Cut att 1990-talets ideal heroin chic gjort comeback.

Idealet blev populärt under tidigt 90-tal som en motrörelse till 80-talets vältränade, brunbrända modeller. Heroin chic innebar tunna, nästan tärda kroppar, blek hy och mörka ringar runt ögonen.

Modeller som brittiska Kate Moss och amerikanska Jamie King chockerade många med sina beniga kroppar, men idealet att vara pinnsmal höll in på 00-talet.

Så här kan du få hjälp med en ätstörning

Nostalgi efter en annan tid, inte en annan kropp

Allt går i cykler och efter en tid med ett mer brett och förlåtande ideal, verkar en motrörelse vara här. Man kan ändå fråga sig vad det är man längtar efter: En annorlunda kropp eller en annorlunda tid.

De som är nostalgiska efter 90- eller 00-talets ideal kanske i själva verket längtar efter en till synes enklare tid.

Enligt Ron Smith, tidigare chef på Macy’s och Victoria’s secret, är generation Z nostalgiska efter något helt annat än en viss typs kropp.

– 2000-talet var en tid av uppror och rebelliskhet, folk tog inte mode för seriöst. Vi är i en liknande fas av anti-mode nu, säger han.

Orsaken till att det smala kroppsidealet nu får så mycket uppmärksamhet är enligt honom att vi är mer medvetna om psykisk ohälsa, kroppsdysfori och fettförakt idag än på 90-talet.

Källor: DN, Fimea, podden Diet starts tomorrow, Sveriges radios podd Stil, the Guardian.