Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Besväret mot byggandet av idrottsparken i Karleby förkastades

Idrottsgården
Bildtext Karleby stadsfullmäktige gav grönt ljus för projektet i oktober.
Bild: Nathalie Lindvall

Förvaltningsdomstolen beslöt att inte utreda det besvär som lämnades in mot jätteprojektet i Karleby. Beslutet är en lättnad, säger Karleby Idrottsparks vd Timo Sivula.

Vasa förvaltningsdomstol har förkastat det besvär som lämnades in mot bygget av idrottsparken i Karleby. Domstolen beslöt att inte utreda besväret.

Tidningen Keskipohjanmaa var först med nyheten.

Besväret lämnades in till förvaltningsdomstolen i november.

I besväret som undertecknades av närmare 60 Karlebybor, bland dem Juha Ritamäki som är suppleant för Samlingspartiet i stadsfullmäktige, krävde man att fullmäktiges beslut om att gå vidare med 75-miljonersprojektet tas tillbaka som lagstridigt. Enligt undertecknarna skulle även genomförandet av beslutet avbrytas.

Besväret gällde lagen om offentlig upphandling. Saneringen av den skyddade delen av Idrottsgården hade enligt besvärsställarna utelämnats ur projektet för att undvika en ny konkurrensutsättning. Fullmäktiges beslut gällde dock borgen för ett lån, inte en offentlig upphandling.

Timo Sivula, vd för Karleby Idrottspark som leder projektet, kommenterar för Yle att det snabba beslutet var en överraskning och samtidigt en lättnad.

– Vanligen tar sådana här besvär länge att behandla, men det här gick överraskande snabbt. I praktiken innebär det här att finansieringen står på en stadigare grund och att vi är ett steg närmare att genomföra projektet. Besväret gällde stadsfullmäktiges borgensbeslut, och utan det hade vi inte fått några pengar, berättar Sivula.

Prislappen klarnar i sommar

Projektplaneringen och workshopparna för användare fortsätter för fullt. Nästa steg är att bestämma en gräns för kostnaderna och göra upp projektritningarna. I sommar borde prislappen för ett byggnadsbeslut vara klar, säger Sivula.

Karleby stadsfullmäktige gav grönt ljus för projektet i oktober.

Förvaltningsdomstolens beslut torde innebära att tidtabellen inte behöver justeras. Det är dock fortfarande möjligt att ansöka om besvärsrätt i högsta förvaltningsdomstolen.

Farhågan var att besvärsprocessen skulle ha försenat byggandet av idrottsparken ordentligt, i och med att behandlingstiden i förvaltningsdomstolen för tillfället är ett drygt år.

Planen är att inom de närmaste åren bygga en stor helhet för idrotts- och evenemangsbruk på den tomt där Idrottsgården och ishallen står i dag.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Valitus Kokkolan jättimäisestä Urheilupuisto-hankkeesta kaatui hallinto-oikeudessa, skriven av Iina Kluukeri. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas / Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln