Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Källor till Yle: Regeringspartierna ense om elstödet – prislappen höjs med 12 miljoner

En utomhuslampa med en hund i bakgrunden.
Bildtext Elstödet kommer att gälla alla som betalar mer än tio cent per kilowattimme för sin el. Självrisken är 90 euro.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Regeringen har nått en överenskommelse gällande detaljerna i lagförslaget om retroaktivt elstöd samt förlängningen av betalningstiden för elräkningar, enligt källor till Yle.

Enligt Yles uppgifter har de totala utgifterna för elstödet stigit till totalt 412 miljoner euro, då prislappen ursprungligen låg på 400 miljoner.

Några större förändringar har ändå inte gjorts i modellen för hur själva elstödet ska se ut, jämfört med förslaget som gick på remissrunda.

Maximalt belopp på 700 euro per månad

Elstödet kommer att gälla alla som betalar mer än tio cent per kilowattimme för sin el. Det maximala stödbeloppet är 700 euro per månad.

Självrisken är 90 euro per månad och för den överskridande andelen får kunden tillbaka 50 procent i ersättning.

Statsministerpartiet SDP krävde ännu i går på tisdagen att ersättningsprocenten höjs till 70 procent, men backade till slut i frågan.

Marinin hallitus kyselytunnilla.
Bildtext Regeringen nådde konsensus i elstödsfrågan i går på tisdagen, enligt Yles uppgifter.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Enligt regeringskällor skulle en höjning på 20 procent för att motsvara SDP:s krav ha inneburit en rejält större prislapp för stödpaketet – då skulle summan ha uppgått i närmare 500–600 miljoner euro.

Det här skulle dessutom ha förutsatt en ny remissrunda och därmed försenat tidtabellen för när stödet kan betalas ut till medborgarna.

Storleken på elstödet beräknas utgående från elförbrukningen i november–december och med hänsyn till elpriserna i november–januari.

Konsumenten behöver inte ansöka om ersättning separat, utan elbolaget sköter det automatiskt utgående från elräkningen.

Högst fyra månader tilläggstid

På begäran kan man få extra betalningstid för sin elräkning under perioden januari–april 2023.

Konsumenterna kan högst få fyra månader tilläggstid för att betala sina elräkningar, medan övriga kunder beviljas högst två månader från den ursprungliga förfallodagen för räkningen.

Efter remissrundan kom regeringspartierna överens om att förlängd betalningstid ska kunna erhållas för hela den fakturerade mängden el.

Enligt den ursprungliga modellen, som skickades ut på remiss, var det tänkt att tilläggstid enbart ska beviljas för 50 procent av elräkningen.

Enligt Yles uppgifter finslipas ännu detaljerna i regeringens reviderade förslag, varpå det kommer att överlämnas till riksdagen så fort som möjligt.

Källa: Yle Uutiset