Företag i Hangö anställer gärna egna invånare – jobb och utbildningar visades upp på mässa
I Hangö kunde företag och utbildare visa upp sig på en rekryteringsmässa i stadshuset. Det är ett bra sätt att locka ny arbetskraft och sommarjobbare. Emilia Bäckström letade i sin tur efter en ny studieplats.
Hangö har nio procent arbetslösa. Det finns drygt 310 arbetssökande personer och drygt 110 öppna arbetsplatser i staden enligt den senaste statistiken från NTM-centralen och arbets- och näringsbyrån Te-byrån.
Den 24 januari hade man möjlighet att presentera sig för arbetsgivarna i Hangö som också kunde berätta hurdan arbetskraft de behöver. Nästan 35 företag och utbildare fanns på plats.
Minire Vako, som är bosatt i Hangö sedan drygt två år, kom till rekryteringsmässan för att kolla vad det finns för jobb i hennes rätt så nya hemstad.
Minire Vako har jobb men konstaterade att Hangö är en liten stad vilket gör att möjligheterna inte är så stora och hennes nätverk är inte särskilt stort.
– Jag är glad över att se att det finns internationella företag i Hangö, sa hon efter att ha tittat sig omkring.
Korvskinnsfabriken Visko Teepak var ett av de företag Vako pratade med. Där berättade logistikchef Lotta Airo-Karlsson och HR-koordinator Johanna Nyman att de behöver både sommarjobbare och fast anställda just nu.
– Det varierar hur lätt det är att få till exempel sommarjobbare, men i år har vi fått bra med ansökningar. Men det är inte lätt att hitta 15 sommarjobbare här i trakten, sa Lotta Airo-Karlsson.

Företag hoppades locka sommarjobbare och nya arbetstagare på rekryteringsmässa i Hangö
Även fordonslogistikföretaget Assistor-Uuttera var på plats för att locka nya arbetstagare eftersom en hel del av den nuvarande personalen snart går i pension, berättade Kenneth Häggroth som är kundansvarig.
Produktionschef Marko Vainio ansåg att det var bra att vara med på mässan eftersom det är en utmaning att rekrytera folk till Assistor-Uuttera.
– Företaget är ganska osynligt i Hangö så därför är vi med. Vi hade öppen rekrytering hela förra året och det lyckades bra, men nu skulle vi behöva flera mekaniker, sa Marko Vainio.
De företag Yle Västnyland pratade med sa att de prioriterar Hangöbor då de anställer personal, men ibland måste de se utanför stadens egna gränser eftersom det inte finns folk med den utbildning som behövs i Hangö.
Så kan det vara för till exempel enzymtillverkaren Genencor, förklarade laboratoriechef Marjaana Veikkolainen.
– Genencor är ett företag som sysslar med bioteknik så kan det vara svårt att hitta den personal som behövs i Hangö, så vi måste rekrytera även på andra orter eftersom utbildningen finns på helt andra ställen, sa Veikkolainens kollega Aija Lundqvist som är ingenjör med ansvar för kvalitet, säkerhet och miljö på Genencor.

Studier lockade Emilia Bäckström till rekryteringsmässa i Hangö
Även utbildare fanns med på rekryteringsmässan för att visa vilket utbud de har. Hangöbon Emilia Bäckström hörde till dem som kollade på yrkeshögskolan Novias utbildning för tradenomer.
– Jag är merkonom och funderar på att utbilda mig till tradenom i Åbo.