Kulturer möts i Vasa övningsskolas gymnastiksal
För tillfället är en enorm mängd människor på flykt från sina hemländer på grund av krig, politisk instabilitet och andra oroligheter. Under enbart 2015 har det uppskattats att mer än en halv miljon asylsökande har anlänt till Europa.
I tidningar skrivs det om den rådande situationen nästan dagligen, men begriper vi verkligen vad allt detta innebär? Studerande i årskurs ett vid Vasa övningsskolas gymnasium har fått chansen att se flyktingkrisen ur en annan vinkel.
Pirr i luften
Förstaårsstuderandena hade bjudit in ensamma asylsökande ungdomar som nyligen anlänt till Finland. Ungdomarna och deras handledare anlände till Övningsskolans gymnastiksal för att ha gemensamt program.
Gymnasisterna hade i förhand planerat aktiviteter för att lära känna varandra och få asylsökandena att känna sig välkomna. De kom från Norvalla och Evangeliska Folkhögsskolan i Vasa, där de studerar svenska, finska och matematik.
Stämningen var pirrig och förväntansfull då övisettorna stod utanför gymnastiksalen och väntade på att få gå in och träffa sina gäster. Väl inne i gymnastiksalen utbyttes många nyfikna blickar.
De flesta delar samma intressen
Efter att ha blivit indelade i grupper började det gemensamma programmet som bestod av enkla dramaövningar, ledda av grupphandledarna och Isabell Ström, dramainstruktör. Det var en smula stelt och osäkert i början, men den stämningen förvann snabbt. Sedan blev det dags för öviselevernas program och smörgås med saft.
Ungdomarna talade ivrigt, fastän de hade olika modersmål. Med hjälp av gester och översättningar av kompisar flöt diskussionen på. Trots att de nyanlända var från andra delar av världen fanns mycket som förenade alla: intresset för fotboll, strävan efter en god utbildning och drömmar för framtiden.
En av ungdomarna sade att han hört mycket om de goda utbildningsmöjligheterna i Finland, och hoppas på att en dag kunna hjälpa människor genom att bli läkare. Andra drömmer om att bli fotbollsspelare, boxare och tolkar.
Dagen gick ”bättre än förväntat”
- Idén började med en insamling på hösten av kläder och andra nödvändigheter för flyktingar, men vi ville inte sluta där; människomöten är ännu viktigare, förklarar Frida Crotts, grupphandledare för 1CB.
- Mycket planering ligger bakom denna eftermiddag, och vi var lite osäkra på hur det skulle gå men slutresultatet blev mycket bättre än väntat, mycket tack vare våra fantastiska studerande, säger Crotts.
- Det var spännande och intressant att få ta del av olika människors bakgrund och att få göra något tillsammans med dem, sammanfattar Ida Pedersen i klass 1D eftermiddagen.
Emilia Sundholm & Hanna Saaranen, Vasa övningsskolas gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.