Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland skickar Leopard-stridsvagnar till Ukraina – nu har förbundskanslern bekräftat saken

Från 2023
Uppdaterad 25.01.2023 17:24.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Tysklands försvarsminister Boris Pistorius kommenterar beslutet att skicka Leopard-stridsvagnar till Ukraina. - Spela upp på Arenan

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har bekräftat att Tyskland kommer att skicka Leopard-stridsvagnar till Ukraina. Uppgifter om att man har ändrat kurs i frågan har cirkulerat sedan tisdagskvällen.

Nu är det officiellt. I samband med ett regeringssammanträde bekräftade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under onsdagsförmiddagen att man kommer att skicka 14 Leopardstridsvagnar till Ukraina.

Målet är att tillsammans med andra länder sätter upp två ukrainska pansarbataljoner bestående av stridsvagnar av modell Leopard 2.

Finland kommer att delta i samarbetet, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

Den tyska regeringen ger alltså samtidigt grönt ljus för andra länder med Leoparder att skicka av sina stridsvagnar till Ukraina.

De 14 vagnar som Tyskland kommer att skicka kommer från det tyska försvaret och det handlar om stridsvagnar av modellen Leopard 2A6.

M1 Abrams-stridsvagn skjuter, stort eldhav framför stridsvagnen.

Här är pansarbjässarna som kan hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland

Vi presenterar stridsvagnar och fordon som kan skickas till Ukraina för att hjälpa landet stå emot den ryska invasionen.

USA:s beslut verkar ha avgjort

Det tyska beslutet har föregåtts av en lång debatt kring om man överhuvudtaget ska skicka stridsvagnar till Ukraina. En central fråga har också varit om man kan bevilja lov för andra länder att vidareexportera de tysktillverkade stridsvagnarna. Här är det i synnerhet Polen som har pressat på.

Avgörande med tanke på förbundskansler Scholz kursändring verkar vara det faktum att också USA nu verkar vara berett att bistå Ukraina med Abrams-stridsvagnar.

Scholz antydde redan i förra veckan att leveransen av Leoparder är möjlig ifall USA samtidigt slår fast att man levererar av Abrams-vagnarna.

Kanslern har dessutom hela tiden betonat att leveransen av stridsvagnar måste ske inom ramarna för en bred koalition, dit också Finland nu hör.

Iltalehti skrev igår kväll att Finland sannolikt kommer att bidra med omkring fem stridsvagnar och att man dessutom kommer att delta i utbildningen av ukrainska stridsvagnsbesättningar.