Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland är med i pansarvagnspaketet till Ukraina – men vår andel är inte stor

Från 2023
Uppdaterad 25.01.2023 18:20.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) sa på tisdag att Finland kommer att delta i samarbetet, men att det är oklart vilken Finlands insats är. Försvarsminister Mikko Savola (C) betonar att vi inte ännu är medlem av Nato och att vår andel inte är stor.

Tyskland har som väntat bekräftat att man kommer att skicka stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina.

Tysklands kommer snabbt att bilda två stridsvagnsbrigader med Leoparderna.

Tyskland tillåter samtidigt att andra länder så som Finland och Polen kan skicka Leoparder till Ukraina.

Sauli Niinistö i Ukraina
Bildtext Finlands långa gräns mot Ryssland måste beaktas då Finland deltar i pansarvagnspaketet, sa president Sauli Niinistö då han besökte Ukraina på tisdag.
Bild: Mika Mäkeläinen / Yle

Detaljerna kring Finlands deltagande klarnar senare

Under sitt besök i Lettland på tisdag fick utrikesminister Pekka Haavisto under en presskonferens svara på frågan om Finland kommer att sända Leopard-pansarvagnar till Ukraina.

Vi deltar i ett eventuellt samarbete, och hoppas att Tyskland vill vara med i ett Leopard-paket. Om samarbetet blir av så får vi se på vilket sätt Finland deltar.

Mycket klarare blev det inte under försvarsministerns presskonferens senare på dagen. Försvarsminister Mikko Savola (C) konstaterade att vi ännu inte är Natomedlem och att Finlands andel inte därför kan vara stor.

– Vi förbereder deltagandet tillsammans med Försvarsmakten och landets ledning fattar besluten, var Mikko Savolas kortfattade lägesbeskrivning.

Tidigare har det talats om att Finland inte kan delta med speciellt många stridsvagnar. Inte heller nu klarnade omfattningen på Finlands andel i stridvagnspaketet.

Du kan se Mikkos Savolas presskonferens nedan.

Skickar Finland stridsvagnar till Ukraina? - Spela upp på Arenan

”Finland har en lång gräns med Ryssland”

President Sauli Niinistö besökte på tisdagen Ukraina och konstaterade då att frågan om Leopardstridsvagnar till Ukraina ännu var öppen.

– Vi är det enda landet utanför Nato som har Leoparder. Vi har också en lång gräns med Ryssland och det måste beaktas, sa Niinistö under en gemensam presskonferens med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

I Leopard 2 samsas avancerad teknologi med starkt kompositpansar. Pansardelarna uppges vara lätta att reparera om de skadas i strid. Här kan du läsa mera om stridsvagnen.