Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mari är en av dem som svarar då du ringer för att få vård: ”70 samtal per dag kan det bli”

Kvinna med mörkt kort hår ler stort och blickar ut över kontorslandskap.
Bildtext Sjukskötare Mari Montin bekantar sig med sin nya arbetsmiljö och är glad åt att allt är nytt, fräscht och framför allt större än tidigare.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Under sitt första år fick kundservicecentralen vid Österbottens välfärdsområde omkring en halv miljon samtal. Samtidigt led centralen ofta av tekniska problem. Personalen jobbar hårt för att ingen ska bli utan kontakt.

Sjukskötare Mari Montin plockar fram sin dator och ställer den på det splitternya skrivbordet framför sig. Stolen är också ny och känns bekväm.

– Helt underbart med så stora och fräscha utrymmen, det här kommer att bli bra, säger Montin och ler stort.

Vi befinner oss i det gamla skattehuset invid Korsholmsesplanaden i Vasa. Skattebyrån har flyttat härifrån och nu fylls kontorsytorna av annan verksamhet. Välfärdsområdets kundservicecentral är en av de nya hyresgästerna och flyttar in så fort som tekniken är testad och klar. Mari Montins bordsyta kommer då att vara fylld av flera datorskärmar och hörlurarna med mikrofon kommer att sitta stadigt på huvudet.

Montin har jobbat på hälsovårdscentral i Vasa i 13 år. Då Österbottens välfärdsområde inledde verksamheten i januari 2022 och startade upp den nya kundservicecentralen behövdes personal med just sådan kunskap och erfarenhet som Montin har.

Idag är det totalt 32 anställda som svarar då österbottningarna ringer 06 218 9000 för att få hjälp med att bedöma sitt hälsotillstånd och hitta fram till rätt vård. Den som ringer får göra en del av jobbet och knappa in lite information i telefonmenyn: Vilket språk vill du få service på och vilken är din hemkommun?

Montin är en av dem som svarar då den som ringer kommer från Vasa eller Laihela. Och det blir åtskilliga samtal per anställd under en vanlig arbetsdag.

– 70 samtal per dag kan det bli, eller någonstans däromkring. Så det är många samtal per dag, men vi svarar på alla och ingen blir utan vård eller kontakt, säger Montin.

Stressigt arbete som blir värre av tekniska problem

Montin medger att jobbet är stressigt, både på grund av mängden samtal och på grund av innehållet i arbetet.

Hon ska intervjua den som ringer, bedöma vilket vårdbehovet är och dirigera klienten till rätt plats i rätt tid. Ibland är klientens ärende brådskande eller rentav akut. Andra gånger räcker det med att klienten får träffa sjukskötare några veckor fram. Montin bokar in tiden och ger klienten de anvisningar som behövs.

Utan hjälp från kolleger skulle det inte gå, påpekar hon. Teamet på kundservicecentralen är mångkunnigt med både läkare och avdelningsskötare på plats.

– Vi har ett fantastiskt team med bra gemenskap och vi hjälper varandra hela tiden. Det är viktigt både ur patientens synvinkel och ur vår egen. Kollegernas hjälp är den främsta stresslindringen, säger Montin.

Avdelningsskötare Jenni Lehtinen nickar instämmande.

– Mina dagar går ut på att jag är i kontakt med personal och hjälper till så att deras jobb ska bli enklare att göra. Till exempel kan det också handla om tekniska problem, då meddelar de mig och så försöker vi börja hitta en lösning, säger Lehtinen.

Ung kvinna med långt hår ler och tittar ut över kontorsmiljö. I bakgrunden stort fönster, utanför blå himmel.
Bildtext Avdelningsskötare Jenni Lehtinen hoppas att kundservicecentralen ska få slippa tekniska problem framöver.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Just de tekniska problemen har varit ett återkommande gissel under det dryga år som gått sedan kundservicecentralen inledde sin verksamhet. Välfärdsområdets IT-avdelning har fått jobba hårt med saken, men enligt Lehtinen tycks de senaste åtgärderna har burit frukt.

– Nu verkar det som om tekniken börjar fungera och det är ju livsviktigt, det har varit urjobbigt med så många och långvariga strul. Det är begränsat vad vi kan göra här mer än meddela vidare om problemen, säger Lehtinen.

Teknikproblemen har lett till överbelastning och vissa dagar har klienterna fått köa i timmar för att komma fram. Sådana dagar skapas lätt en lång kö av obesvarade samtal. Vid kundservicecentralen ringer man upp alla obesvarade samtal och det har hänt att personalen fått jobba övertid för att få ordning på kaoset.

– Det har krävt väldigt mycket tålamod av våra klienter och det har synts som ett mörkt moln i vår vardag, säger Lehtinen.

För Mari Montin syns det här konkret i arbetet. Då hon lyfter luren kan det komma även hård kritik från den som ringer.

– Vi får både ros och ris, men vi jobbar hårt på att besvara alla samtal och ringer upp tillbaka till var och en som ringt oss, säger Montin.

En halv miljon samtal

Även Satu Hautamäki, som är verksamhetsområdesdirektör för kund- och resurscentret vid Österbottens välfärdsområde, är nöjd med att de tekniska problemen nu tycks vara ur världen.

Tekniska problem har man i princip inte tid med eftersom antalet samtal som kommer in totalt är så stort. Det visar statistiken från det första året.

– Det handlar om närmare 500 000 samtal som kom ifjol, och av dem var 130 000 såkallade callback-samtal där skötaren ringde tillbaka till klienten. Det är alltså väldigt många samtal, men det är först nu när vi är ett gemensamt välfärdsområde som vi för första gången kan se hela områdets behov, säger Hautamäki.

Hautamäki är också nöjd med att förmännen vid kundservicecentralen lyckats rekrytera så att de anställda idag är 32 stycken. I slutet av fjolåret var de 25 och det var för få, säger Hautamäki. Alla 32 jobbar inte i Vasa utan finns utspridda på olika orter i välfärdsområdet.

Så behöver det fortsätta vara, tror överskötare Kathy Guss.

– Det här beror mycket på att vi har olika patientdatasystem på olika håll i området och så har vi olika telefonsystem. Dessutom så har vi ännu lite olika processer i olika kommuner som vi jobbar på med. Det handlar om hur man tar hand om patienterna i olika kommuner. I viss mån gör man det likadant men det finns också små olikheter, säger Guss.

Två kvinnor sitter i kontorslandskap och pratar med varann.
Bildtext Gemensamma telefonsystem och patientdatasystem skulle göra susen för arbetet i välfärdsområdet, säger Kund- och resurscentrets chef Satu Hautamäki tillsammans med överskötare Kathy Guss.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Ska man centraliserat hjälpa alla i Österbotten så behöver de här processerna ses över, menar Guss. Hon tror att det kommer att ta lång tid före arbetet löper helt optimalt.

– I vissa ärenden kommer det att ta flera år innan vi har nått en fullständigt fungerande helhet. Men vi hoppas att vi en dag åtminstone ska ha ett enda gemensamt patientdatasystem och ett gemensamt telefonsystem.

Guss berömmer vårdpersonalen som klarat av enorma mängder arbete på samma gång. Coronakrisen och övergången till den nya organisationen gick länge hand i hand, samtidigt som vårdbehovet är stort och bristen på personal oroväckande. Men hon berömmer också invånarna för att de hänger med i svängarna och lär sig nytt.

– Vi är just nu inne i ett skede som känns obekant och kanske lite jobbigt, men det blir nog bra. Tids nog märker folk att det är samma, trygga vårdpersonal som svarar i telefon här varje gång, säger Guss.

Diskussion om artikeln