Bokhandlarna i ett brytningsskede – i Borgå försöker bokhandeln ersätta inkomsterna från läromedel med bland annat hudprodukter
Bokhandlarna tvingas hitta nya sätt att få affärerna att rulla. Förutom böcker behövs ett utbud av andra produkter för att en bokhandel ska gå runt.
Bokhandlarbranschen är i förändring. En stor utmaning är att fylla hålet efter att inkomsterna från läromedel försvann när andra stadiets utbildning blev gratis, hösten 2021.
Dessutom söker läsandet nya former. I stället för den traditionella, fysiska boken konsumerar folk i dag e-böcker eller lyssnar på ljudböcker, förklarar Johanna Koskivaara. Hon är butikschef för Borgås enda bokhandel.
Hon beskriver starten på året som hyfsad och bättre än för ett år sedan. Men än har bokhandeln inte lyckats ersätta inkomsterna från läromedlen helt och hållet.
– Till en del har vi lyckats, men vi försöker fortfarande hitta nya produkter och sätt att fungera, säger Koskivaara.
Helt nytt i bokhandeln är produkter som har med hälsa att göra, såsom kosmetik och hudvård. Dessutom har bokhandeln i Borgå satsat på produkter som har med ritande, tecknande och målande att göra.
– Vill man hållas kvar så måste man utveckla sig, säger Koskivaara.
Enligt henne kommer boken fortsättningsvis vara bokhandelns fokus, men att andra produkter kommer dyka upp sida vid sida i butiken.
Driver bokhandel som hobby
I Sibbo finns sedan drygt 20 år tillbaka en liten bokhandel i Nickby. Hur många år bokhandeln ännu finns kvar kan ägaren, Birgitta Henriksson-Broman, inte säga.
– Jag har i flera år sagt att nästa jul så finns jag inte här mera. Men man vet aldrig, säger hon.
Henriksson-Broman är pensionär och bokhandeln beskriver hon som sin fritidssysselsättning. Hon har satsat på att ta in svenska böcker, eftersom det finns gott om konkurrenter som säljer finska böcker i närheten av Sibbo.
Men hon sticker inte under stol med att försäljningen inte är så stor. Kommersen vid jul blir mindre för varje år som går och digitaliseringen har synts på många vis i butiken.
– Eleverna behöver inte papper och pennor mera. De jobbar mest på datorn, säger Henriksson-Broman.
Hon har valt att fortsätta hålla bokhandeln öppen sex dagar i veckan. Hon gillar den sociala delen av jobbet. Bokhandeln ger innehåll i livet, säger hon.
Bokhandlarna har minskat rejält under årens lopp
Det ser inte så ljust ut för bokhandeln i Sibbo. Birgitta Henriksson-Broman har svårt att se att bokhandeln får en fortsättning, den dagen hon väljer att sluta.
Bokhandeln har inte bara sålt böcker, utan också leksaker, hobbymaterial, kort och kontorsmaterial. Trots det är försäljningen inte så stor att man kan leva på det, menar hon.
– Hittills har jag ännu fått hyran och omkostnader betalda, men det går mot det sämre hållet, säger Birgitta Henriksson-Broman.
Antalet allmänna bokhandlar har minskat med 75 procent sedan 1970-talet och i dag uppgår antalet till 140 stycken, enligt STT.
Borgås bokhandel hör till samma kedja som nyligen meddelade att den stänger två av sina bokhandlar i Tammerfors. I Borgå finns det nog underlag för att driva en fysisk bokhandel också i framtiden, tror butikschefen Johanna Koskivaara.
Att höra till en av de största kedjorna i Finland kan vara en fördel i föränderliga tider, konstaterar hon.
– Jag känner att det är en viss trygghet att höra till en större kedja. Det finns en större organisation bakom, säger Koskivaara.