Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experten: Så här påverkar de västerländska stridsvagnarna kriget i Ukraina

Joakim Paasikivi iklädd militäruniform. Förklarar med händerna.
Bildtext Överstelöjtnant Joakim Paasikivi är militärstrateg på Försvarshögskolan i Stockholm.
Bild: Daniel Ivarsson

Den politiska knuten om att skicka stridsvagnar till Ukraina har nu öppnats upp och allt fler länder meddelar att de skickar stridsvagnar till fronten. Men vad innebär det för krigets gång?

Ukrainas överbefälhavare, general Valerij Zaluzjnyj, önskade sig ”300 stridsvagnar, 600–700 pansarskyttefordon, 500 haubitsar”. Nu uppfylls hans önskan till en viss mån då västvärlden skickar iväg sina stridsvagnar.

Tyskland meddelade idag att de skickar 14 stridsvagnar till Ukraina, USA väntas delta och Finland är också med på ett hörn i paketet.

Nu kommer löpare och hästar in

― överstelöjtnant Joakim Paasikivi

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi, militärstrateg på Försvarshögskolan i Stockholm, ger stridsvagnarna ukrainarna anfallskraft i att ta tillbaka sitt land.

– Om vi jämför det med ett schackspel, så har vi nu ett läge med bönder mot bönder och man flyttar ett steg i taget. Det är små förändringar vid en ganska stillastående front. Nu kommer löpare och hästar in som kan hoppa över eller ta på djupet. Man kan få ett genombrott genom frontlinjen och börja ta tillbaka land igen.

Enligt Paasikivi är stridsvagnarna en förutsättning för att Ukraina ska kunna ta tillbaka sitt land och besegra Ryssland i kriget. Han påminner om att det inte bara är Ukraina som rustar upp i konflikten.

– Ett problem är att Ryssland skickar in sina reserver som nu övas. Men ett tillräckligt stort antal av de västerländska stridsvagnarna kommer ge Ukraina en fördel i offensiven.

Framme i Ukraina ”lagom till en våroffensiv”

Diverse länder i väst fattar nu beslut om att skicka stridsvagnar till Ukraina, men stridsvagnar av olika slag. Enligt Paasikivi handlar det om modellerna Challenger 2 från Storbritannien, Tysktillverkade Leopard 2 och Amerikanska M1 Abrams.

– Alla har mycket hög nivå på sitt skydd, god eldkraft och hög rörlighet. Sen har de olika logistiksystem och kräver olika bränsle och reservdelar. Men ukrainarna har fått olika artillerisystem redan tidigare, så de är rätt vana vid olika system.

M1 Abrams-stridsvagn skjuter, stort eldhav framför stridsvagnen.

Här är pansarbjässarna som kan hjälpa Ukraina i kriget mot Ryssland

Vi presenterar stridsvagnar och fordon som kan skickas till Ukraina för att hjälpa landet stå emot den ryska invasionen.

Paasikivi säger att det finns flera steg som måste tas innan de ukrainska soldaterna är inne i stridsvagnarna och ute på fronten.

– Först och främst måste det ske en utbildning av besättningen, Ukraina har redan utbildade soldater från pansartrupper så utbildningen är nog det minsta problemet. Sen är det hela logistikkedjan med tekniker, reparationer blir komplicerat när man intar nya system, det måste finnas reservdelar och så vidare.

Leopardstridsvagnar under en övning i Parolanummi i början av februari. - Spela upp på Arenan

Exakt varifrån stridvagnarna kommer till Ukraina är inte offentligt, men det påverkar hur snabbt vagnarna är i Ukraina. Enligt Paasikivi transporteras stridsvagnar antagligen längs tågräls inom Europa och från USA gäller en båtresa på några veckor. Han säger att en del amerikanska stridsvagnar redan finns i Europa.

– Dom kan vara på plats lagom till en våroffensiv efter att marken torkat upp efter vårens lersäsong, om tre månader kanske.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi, militärstrateg på Försvarshögskolan i Stockholm, har stridsvagnarna sannolikt rustats upp redan innan de politiska besluten tagits.

– Inom militära system brukar man göra förberedelser då man får den första indikationen, annars kommer allt vara försenat.