Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands trupp till Planica tar form efter helgens världscup – experten vill att också VM-klara åkare ger formbesked: ”Skulle helst se att Iivo vinner”

Iivo Niskanen åker klassiskt.
Bild: IMAGO/Eibner/ All Over Press

Insatserna är höga för de finländska längdåkarna under det kommande världscupveckoslutet. Resultaten i Les Rousses kommer att ha oerhört stor betydelse då den blåvita VM-truppen till Planica utses.

Den internationella eliten tävlar i de franska alperna i dagarna tre och distanserna påminner i stora drag om de som gäller i VM. På fredag åker man fria milen, på lördag klassisk sprint och helgen avslutas med masstarter över 20 kilometer med klassisk stil på söndag.

Yle Sportens expert Matias Strandvall understryker helgens betydelse.

– En idrottare som anländer till ett VM med gott självförtroende presterar bättre än en idrottare som inte har bra resultat att falla tillbaka på, påpekar han.

Finland har rätt att sända en trupp på 12+12 åkare till Planica, men huvudtränaren Teemu Pasanen har antytt att truppen blir mindre än så. Alla de åkare som utses till det finländska laget ska åka minst ett VM-lopp.

Ristomatti Hakola är en VM-joker

En handfull av de finländska sprintspecialisterna kan redan vara ganska så säkra på sin plats i VM-laget. Av herrarna har Joni Mäki och Niilo Moilanen fina världscupresultat att falla tillbaka på i vinter och är därmed VM-klara.

– Lauri Vuorinen är nära, men han måste fortfarande bevisa att han är värd en plats i VM-laget. Han utmanas av bröderna Ville och Olli Ahonen och Ristomatti Hakola, säger Strandvall.

Hakola har haft en mycket strulig säsong men slog till i söndags då han vann FM-guld. Han är en joker både i sprint och i distanslopp.

– Plötsligt är det så att Hakola vill åka sprint i och med att ryggen inte håller för att skejta. Kanske han blir taggad att åka klassisk sprint, säger Strandvall och fortsätter:

– Den som visar upp bäst dagsform får åka sprinten i VM. Är Hakola bäst av finländarna i Les Rousses så är det upp till honom själv om han vill ställa upp. Men frågan är om han vill.

Ristomatti Hakola och Joni Mäki gratulerar varandra.
Bildtext Ristomatti Hakola vann FM-sprinten före Joni Mäki.
Bild: Lehtikuva

Strandvall anser att Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu och Katri Lylynperä borde vara aktuella för damsprinten i Planica. Av dessa axlar Matintalo de största förväntningarna efter sin tredje plats i den klassiska sprinten i Beitostølen i december.

– Jag skulle gärna se att hon skulle ta sig till final på lördag, säger Strandvall.

Matintalo har varit tydligt med att VM-sprinten är hennes stora tävling för säsongen.

– I Ruka stod hon över båda distansloppen trots att hon är duktig också i de längre loppen. Hon har gått stenhårt in för sprinten vilket är nästan ovanligt i finländsk damåkning och hon har levererat fina resultat.

Iivo Niskanens form ett frågetecken

Av de finländska herråkarna så torde Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm och Arsi Ruuskanen redan vara VM-klara.

Iivo Niskanen är naturligtvis ett av Finlands största medaljhopp i Planica, men hans läge är väldigt annorlunda jämfört med situationen inför OS i Peking. I fjol vann han snart sagt alla klassiska distanslopp och anlände till Kina med stenhårt självförtroende.

I år har han knappt tävlat alls. Han drabbades av corona strax inför världscupsäsongen och han kände sig tvungen att avbryta Tour de Ski vid årsskiftet.

Niskanens bästa distans under VM är femmilen med klassisk stil. Söndagens masstart ger en indikation på om han är på väg att hitta storformen igen.

– Jag skulle helst se att Iivo vinner den tävlingen. Jag vill åtminstone se att han är med i kampen om pallplaceringar och är en tongivande åkare i loppet.

– Helst ska han vinna för att få det rätta självförtroendet. Inför Oberstdorf 2021 fick han inte den känslan och vi såg på hans kroppsspråk under femmilen att han inte kände sig på topp.

Iivo Niskanen i spåret.
Bildtext Iivo Niskanen är i blickfånget på söndag.
Bild: EPA-EFE

Söndagens masstart är av yttersta vikt också för Markus Vuorela och redan nämnda Ristomatti Hakola.

Matias Strandvall lyfter fram Hakolas potential som stafettåkare. Om han är i fullgod form ligger han nära till hands att få ta hand om första etappen i VM-stafetten.

– Men jag vet inte hur Ristomatti känner sig. Upplever han att han har tillräckligt med tävlingar under bältet för att vara startman eller vill han hellre satsa på femmilen?

Strandvall tror också att unge Niko Anttola kan bli VM-aktuell om han levererar på hög nivå under JVM i kanadensiska Whistler.

– Jag vet att Alexander Ståhlberg var aktuell för VM i Oberstdorf efter att han tagit tre JVM-medaljer. Ett lyckat junior-VM för Anttola kan betyda att han slår sig in i VM-laget.

Kerttu Niskanen gör comeback

På damsidan är Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski självskrivna VM-åkare. De får själva välja vilka lopp de ställer upp i. De övriga finländska damerna får foga sig.

Men precis som i Iivo Niskanens fall så skulle det gälla för de finländska damstjärnorna att göra väl ifrån sig under VM-genrepet i Les Rousses.

– För Kerttus del är den intressantaste frågan hur hon har återhämtat sig från Touren. Krista gav en fingervisning i Tammerfors att hon kommit igen efter sin magsjuka, men hur klarar hon sig mot internationellt motstånd? Om de är med i tätklungan som går loss på damernas 20 kilometer och Krista dessutom placerar sig väl på den fria milen på fredag så ser det lovande ut, säger Strandvall.

Kerttu Niskanen.
Bildtext Kerttu Niskanen är en stark medaljkandidat i VM.
Bild: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Jasmi Joensuu och Johanna Matintalo får sannolikt också åka distanslopp i VM. För Matintalos del handlar det främst om tremilen och stafetten.

– Jasmin Kähärä och Eveliina Piippo utmanar. Kähärä främst i sprint, medan Piippo kan slå sig in i laget på tio kilometer fritt och i stafett. Anne Kyllönen är också med i diskussionen, men hon måste klara sig väl mot de övriga finländarna i Les Rousses.

Yle sänder VM-tävlingarna i Planica 21 februari–5 mars.

Diskussion om artikeln