Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Allt mellan ångest och entusiasm då niondeklassare tänker på gemensamt uppbåd

Uppdaterad 25.01.2023 18:46.
Fem flickor i nionde klass står i en klunga med en vit tegelvägg som bakgrund. De tittar leende in i kameran.
Bildtext Sonja Berghäll, Saga Ingström, Keyana Koistinen, Amanda Rannikko och Frida Vairio delar med sig av sina tankar kring allmänt uppbåd.
Bild: Hannah Thule / Yle

En kallelse till uppbåd skickas ut till flickor som nu går på nian, om försvarskommitténs förslag om gemensamt uppbåd år 2025 träder i kraft. Svenska Yle frågade elever i Helsinge skola vad de anser om förslaget.

Från och med 2025 kan kvinnor kallas till uppbåd. Parlamentariska värnpliktskommittén utreder möjligheterna till gemensamt uppbåd.

Ett av målen med det gemensamma uppbådet är att fler kvinnor ska söka sig till den frivilliga militärtjänstgöringen. Det är alltså inte fråga om obligatorisk militärtjänstgöring för kvinnor.

Svenska Yle frågade flickor på årskurs nio i Helsinge skola vad de tycker om det nya förslaget. De tillhör den första årskullen som skulle kallas till uppbåd ifall det införs för 18-åringar 2025. Försvarsministeriet har inte ännu bestämt vilken årskull som är den första som skulle kallas.

Saga Ingström anser att en gemensam kallelse är en god idé men hon efterlyser mer information.

– Det skulle vara intressant. Eftersom bara män kallas till uppbåd vet man inte riktigt hur militären funkar. Det vore kul om kvinnor också kallas, säger Ingström.

Men att delta i uppbådet känns inte rätt för Keyana Koistinen.

– Det låter som en bra idé men jag skulle inte själv vilja vara med om det, säger Koistinen.

Att vara den första årskullen som deltar medför också oroskänslor och ovisshet om vad uppbådet innebär.

– Jag skulle känna mig lite stressad eftersom jag inte vet hur det är och eftersom vi är de första flickorna som deltar, säger Frida Vairio.

Amanda Rannikko håller med om att ovissheten är skrämmande.

– Det skulle säkert vara ganska spännande. Men jag skulle också känna lite rädsla över att jag inte vet hur uppbådet går till, säger Rannikko.

Även om många är tveksamma så finns det de som välkomnar förslaget.

– Jag skulle vara jätteglad över att få delta, att man frågar mig. Jag skulle vara nyfiken på vad det innebär, säger Berghäll.

Har Rysslands anfallskrig mot Ukraina påverkat er syn på militärtjänstgöring?

– Man har fått en bättre bild av vad ett krig innebär. Även om det skulle vara trevligt att hjälpa så vet jag inte om jag vill göra militärtjänstgöring, säger Rannikko.

Sonja Berghäll känner sig å andra sidan ännu mer motiverad.

– För mig har det blivit ännu viktigare att göra militärtjänstgöring. Ifall det blir krig i Finland vill jag vara med och försvara landet, säger Berghäll.

Uppdaterad 30.1.2023 klockan 10.21 - Förtydligande om att det fortfarande är oklart vilken årskull som skulle kallas till uppbåd först.

Diskussion om artikeln