Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vems idé var egentligen koranbränningen i Sverige?

Demonstranter bränner en svensk flagga i Istanbul.
Bildtext I Turkiet har man reagerat kraftigt på koranbränningen. Demonstranter i Istanbul svarade med att bränna Sveriges flagga.
Bild: Hakan Akgun/STELLA Pictures/ddp/abaca press

Lördagens uppträde vid turkiska ambassaden i Stockholm, där den dansk-svenske provokatören Rasmus Paludan brände ett exemplar av koranen, har vållat ilskna reaktioner i hela den muslimska världen. Men Paludan hävdar att idén inte var hans.

Till Dagens Nyheter säger Paludan att han blev ombedd att resa till Sverige för att ordna manifestationen.

Paludan menar att förslaget kom från publicisten Chang Frick, ett välbekant namn i det islamkritiska lägret, eller också möjligen från en reporter på den högerextrema sajten Exakt24.

– Det var deras idé att bränna koranen utanför Turkiets ambassad, säger Paludan till DN.

Rasmus Paludan bränner koranen.
Bildtext Det var i helgen som provokatören Rasmus Paludan brände koranen utanför Turkiets ambassad. Men vems idé var det att han skulle göra det?
Bild: Patrik Österberg / AOP

Att Frick betalat polistillståndet för Paludans protest, 320 kronor, var klart redan tidigare. Orsaken är att det skulle ha tagit allför lång tid att föra över pengarna från Paludans danska bankkonto. Frick bekräftar själv betalningen för flera medier.

Däremot förnekar Frick att han uppmanade Paludan att bränna muslimernas heliga bok. Frick antyder att han hellre hade sett att Paludan hade tuttat eld på en turkisk flagga.

– Jag var väldigt tydlig med att det jag ger mitt stöd till är en protestaktion mot Turkiet, inte att hetsa mot muslimer, säger Chang Frick till Expressen.

SD har ”glasklar” linje vad gäller yttrandefrihet

Chang Frick är ägare till sajten Nyheter idag och programledare på Sverigedemokraternas webb-tv-kanal Riks. Bland annat Expressen skriver att Riks har koppling till Sverigedemokraterna. På sin egen hemsida säger sig Riks stå för ”konservativ nyhetsförmedling”.

Frick har också kopplingar till Ryssland. I en text på Nyheter idag från år 2014 berättar han att han gjort frilansjobb för Russia Todays dotterbolag, och att hans sajt köpt videoklipp av dem.

Från sverigedemokratiskt håll förnekas att partiet hade något att göra med koranbränningen.

– Nej, vi är över huvud taget inte inblandade i det, nej, säger SD:s gruppledare och vice ordförande Henrik Vinge till TT.

En liknande dementi ges av SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman i ett mejl till Dagens Nyheter.

”Frågorna bör lämpligen ställas till dem som detta berör. Vi har inget med dessa personers ageranden att göra”.

Cavalli-Björkman säger att partiets inställning i ”den större frågan om yttrandefrihet” är ”glasklar”: ”Yttrandefrihet är inget vi kompromissar med.”

Vad blir konsekvenserna?

Statsvetare förundras dock över Chang Fricks och Sverigedemokraternas roll i historien.

– Om man som parti ställt upp på att Sverige bör söka medlemskap i Nato, så väcker den här typen av händelser frågor, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Engelbrekt säger att koranbränningen utnyttjats av den turkiska regimen och fått stora och snabba konsekvenser. På många håll i den muslimska världen utbröt protester.

– Hela kedjan påminner om en informationsoperation, på den högre skalan, säger Engelbrekt till DN.

Demonstranter i Pakistan protesterar mot koranbränning i Sverige.
Bildtext Koranbränningen har inte bar fått Turkiet att ilskna till, utan har lett till demonstrationer på många håll i den muslimska världen. Bilden är från Pakistan.
Bild: RAHAT DAR/EPA-EFE

Turkiet lät efter koranbränningen förstå att Sverige inte längre skulle få turkiskt stöd för sitt Natomedlemskap. Det har lett till spekulationer om Finland kanske borde ta steget in i NATO utan Sverige vid sin sida.

Sanna Marin och Ulf Kristersson i Presidentens slott.

Experter svarar: I de här fallen skulle Finland gå med i Nato utan Sverige

”Bättre för säkerheten än att båda länderna står utanför.”

Sveriges statsminister Ulf Kristersson manade på tisdagskvällen till lugn. Han avvisade tanken på att Sverige råkat i en återvändsgränd i förhållande till Turkiet. Men han underströk också situationens allvar.

– Ingen nationell säkerhetsfråga är viktigare än att vi med Finland snabbt blir medlemmar i Nato, slog Kristersson fast.

Men Chang Frick säger till SVT Nyheter att han inte tror att han saboterat Sveriges NATO-aspirationer genom att hjälpa Rasmus Paludan.

– Om jag, genom att betala 320 kronor i en administrativ avgift till polisen, sabbat ansökan så stod den nog från början på jävligt skakig grund, säger Frick.