Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vattenfall vill bygga ny kärnkraft i Sverige

I Sverige vill det statliga energibolaget Vattenfall bygga mer kärnkraft, rapporterar tidningen Aftonbladet.

Bolaget har planer på att bygga nya reaktorer vid kärnkraftverket Ringhals söder om Göteborg. Kärnkraftverket har i dagsläget två fungerande reaktorer.

Vattenfall har enligt Aftonbladet lämnat in en ansökan om att det statsägda stamnätsbolaget Svenska kraftnät ska utreda ny kärnkraft vid Ringhals.

Målet är att den nya anläggningen, som går under namnet ”Nucelerate west”, ska anslutas till elnätet om nio år, det vill säga år 2032.

Anläggningen ska ha en totalkapacitet på 2 800 megawatt, vilket är betydligt större än effekten på de två befintliga Ringhalsreaktorerna 3 och 4, vars sammanlagda elektriska nettoeffekt ligger på knappt 2 200 megawatt.

Projektet ligger i startgroparna och Vattenfall har ännu ingen finansiering för det, rapporterar Aftonbladet. Klimatminister Romina Pourmokthari gläder sig ändå över planerna.

– Regeringen måste göra allt vi kan för att bidra, säger hon.

Utrikes

13 döda i skogsbränder i Chile – utlyser undantagstillstånd

Chile utlyser undantagstillstånd efter att åtminstone 13 personer dött i skogsbränder.

Landet upplever nu en ordentlig värmebölja som orsakat skogsbränder och förstört minst 47 000 hektar skog.

Bränderna har rasat sedan onsdag och har förstört över 100 bostäder i sin väg.

Den chilenska regeringen har utlyst undantagstillstånd i regionerna Ñuble och Biobío, mer än 600 kilometer söder om huvudstaden Santiago de Chile. Bränder har också observerats i regionerna Maule och La Araucanía.

Källor: AFP, STT

En lite suddig bild på en rund, vit ballong mot mörkblå himmel.

Amerikanska myndigheter har hittat en till kinesisk spionballong

Den här gången svävar den över Latinamerika.

Paco Rabanne näyttää vaatetta rekissä.

Designern Paco Rabanne död

Den spanskfödda designern Paco Rabanne är död, bekräftar mode- och doftföretaget Puig som äger hans modehus. Han blev 88 år gammal.

Rabannes karriär började i modehusen Givenchy, Dior och Balenciaga. Under 1960-talet blev han känd för sina okonventionella designer. Han använde till exempel metall, papper och plast i sina verk. Också parfymer hörde till hans område.

Hans karriär blomstrade i och med samarbetet med Antonio och Mariano Puig som nu äger även andra modehus som Nina Ricci och Jean Paul Gaultier.

Källor: AP, BBC, Wikipedia

ungdosmarbetare tillsammans med unga pojkar

Insamlingen Gemensamt ansvar samlar pengar för att motverka våld bland unga – Tongåvan är med i insamlingen

Tongåvan i Yle Vega är också i år med i insamlingen Gemensamt Ansvar. Den är en årligen återkommande välgörenhetsinsamling som arrangeras av evangelisk-lutherska kyrkan.