Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland ger grönt ljus för export av försvarsmateriel till Turkiet

Uppdaterad 25.01.2023 17:29.
Mikko Savola vid pressträff.
Bildtext Försvarsminister Mikko Savola (C) godkände exporttillståndet i går på tisdagen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Försvarsminister Mikko Savola (C) har beviljat tillstånd för ny export av militärmateriel till Turkiet. Exporttillståndet är det första sedan år 2019.

Det rapporterar bland annat tidningarna Helsingin Sanomat och Hufvudstadsbladet, som var först ute med nyheten.

Närmare bestämt handlar det om export av 12 000 ton skyddsstål för armerade fordon och det är stålföretaget Miilux som ansökt om tillståndet, enligt HBL.

Savola uppges ha godkänt tillståndet i går på tisdagen.

Enligt Riikka Pitkänen, förhandlande tjänsteman vid Försvarsministeriet, kräver ärendet inget godkännande vid statsrådets allmänna sammanträde. Vad gäller den här typen av exporttillstånd räcker det att en minister fattar beslutet, säger Pitkänen till HS.

Kontroversiellt beslut

Finlands och Sveriges linje gentemot Turkiet hårdnade hösten 2019, då båda länderna beslöt att inte längre sälja vapen eller annan försvarsmateriel till Turkiet efter att landet påbörjade en offensiv mot kurdiska mål i nordöstra Syrien.

– Finland exporterar inte försvarsmateriel till länder som krigar eller kränker mänskliga rättigheter, skrev försvarsminister Antti Kaikkonen, som nu är föräldraledig, på Twitter då.

Sedermera har Finland gett avslag på två ansökningar om exportlov till Turkiet.

Det Brahestadsbaserade företaget Miilux är ett av de finländska företag som omfattats av det inofficiella exportstoppet. Företaget nekades förnyat exporttillstånd ännu i november 2021.

Den turkiska pensionsstiftelsen OYAK köpte upp 70 procent av Miilux Ab i oktober 2019, rapporterar Yle Uutiset.

Li Andersson: ”Ingen diskussion inom regeringen”

Vänsterförbundets ordförande, undervisningsminister Li Andersson riktar kritik mot exportgodkännandet på Twitter.

Enligt henne har ärendet inte behandlats inom regeringen.

”Vänsterförbundet stöder inte export av försvarsmateriel till länder som är i krig eller som bryter mot mänskliga rättigheter. Vi anser att Finland inte ska bevilja tillstånd för export av skyddsstål till Turkiet”, skriver Andersson på Twitter.

Ett svar på Turkiets krav?

Ett av Turkiets Natokrav för Finland och Sverige har varit att båda länderna häver sitt stopp av vapenexporter till landet.

Turkiet och Ungern är de sista återstående Natoländerna som ännu inte godkänt Finlands och Sveriges ansökningar om Natomedlemskap.

Försvarsminister Savola kommenterar frågan till Helsingin Sanomat i ett textmeddelande via sin assistent.

”Det här är ett beslut som faller under Försvarsministerns befogenheter och som Utrikesministeriet har gjort en utrikes- och försvarspolitisk bedömning kring. Den bedömningen var positiv”, skriver Savola.

”Turkiet är Finlands framtida allierade, och också detta faktum har tagits i beaktande i helhetsbedömningen”, skriver Savola vidare.

Sverige öppnade för vapenexport till Turkiet igen i slutet av september i fjol, rapporterar Sveriges Radio.

Källor: AFP, HBL, HS, SR