Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förundersökning klar kring personen som föll i vattnet från Baltic Princess – befälhavare brottsmisstänkts

kryssningsfartyg
Bildtext Personen som föll i vattnet från Baltic Princess i november har ännu inte hittats.
Bild: Arash Matin / Yle

Förundersökningen kring fallet där en person föll i havet från Baltic Princess i november förra året är färdig. Fartygets befälhavare misstänks nu för försummelse av räddningsåtgärd.

Olyckan inträffade natten mellan den 17 och 18 november under en kryssning mellan Åbo och Kapellskär där många studerande befann sig.

Personen misstänks ha fallit i havet vid klockan tre på natten, men det dröjde fyra timmar innan Sjöräddningscentralen fick information om händelsen.

Enligt Brottsbekämpningsenheten vid Västra Finlands sjöbevakningssektions utredning av händelseförloppet har den försvunna personen klivit upp på fartygets räcke och fallit i havet därifrån nästan omedelbart. Fartygets befälhavare eller personal kunde inte bekräfta att personen hade fallit överbord. På grund av det här drog det ut på tiden innan myndigheter larmades till sjöräddningsuppdraget.

Utgående från förundersökningen misstänks fartygets befälhavare för underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap och för försummelse av räddningsåtgärd.

Ärendet har lämnats över till Ålands åklagardistrikt för åtalsprövning.

Personen som föll i vattnet har ännu inte hittats.