Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Etseri-pandorna kommer inte få fem miljoner

Uppdaterad 25.01.2023 17:50.
En panda äter bambu.
Bildtext I Etseri djurpark bor två jättepandor, Lumi och Pyry.
Bild: Birgitta Vuorela / Yle

Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) skriver på Twitter att Etseri-pandornas finansiering inte ska räddas med fem miljoner euro. I stället ska en arbetsgrupp utreda pandornas framtid. Det är möjligt att pandorna skickas tillbaka till Kina.

I går rapporterades att regeringen föreslår att fem miljoner euro skulle användas för att omvandla pandaverksamheten i Etseri till en stiftelse. Under regeringens förhandlingar hyvlades summan senare ner till tre miljoner euro.

Enligt Kurvinen har förslaget väckt kritik och det dras nu tillbaka.

Möjligt att pandorna skickas tillbaka till Kina

En arbetsgrupp bestående av tjänstemän ska börja utreda pandornas framtid, enligt ministern.

– Det är möjligt att pandorna skickas tillbaka till Kina. Vi måste se på helheten. Det är inte enkelt eller gratis att skicka pandorna tillbaka. Men jag ser det som ett alternativ som arbetsgruppen måste ta ställning till, sa Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio under en presskonferens på onsdagen.

Finansministeriets kanslichef Juha Majanen säger att det inte finns enkla lösningar på pandaproblemet, men en mellanrapport av arbetsgruppen utlovas inom de kommande veckorna. Etseri djurpark och stad kommer att höras i samband med utredningen.

Pandorna kostar 1,5 miljoner per år

Pandornas underhåll kostar cirka 1,5 miljoner euro per år. Omkring 600 000 euro av den summan har djurparken Ähtäri Zoo samlat in via biljettintäkter.

Djurparken har dragits med ekonomiska problem en längre tid. Mer specifikt har bolaget skulder till Kina, enligt Jord- och skogsbruksministeriet, i och med att man inte har kunnat betala för pandorna i enlighet med vad som står i avtalet med Kina.

Enligt Jaana Husu-Kallio fanns det hopp om att Etseri djurpark skulle lyckas göra sin verksamhet lönsam, men coronapandemin satte käppar i hjulet.

– Jag tycker ändå att Etseri inte har varit tillräckligt aktiv i sin marknadsföring. Det handlar inte bara om coronapandemin, sa Husu-Kallio under onsdagens presskonferens.

Djurparkens mål har varit att omvandla zoobolaget till en stiftelse på samma sätt som Högholmens djurpark, men för att kunna göra det behöver Ähtäri Zoo mer pengar.

Jättepandorna Lumi och Pyry bor i Finland i och med ett hyresavtal som gäller i 15 år. Avtalet är ännu i kraft i tio år.

Kina lånar också ut pandor till andra länder. Att Kina skickar ut pandor till olika länder har kallats för pandadiplomati och Kinas syfte med pandorna är att försöka skapa en positiv landsbild.

Källor: STT, Jord- och skogsbruksministeriets presskonferens, Twitter, Yle Uutiset