Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ouppklarade polisutredningar på hög i östra Nyland – polisen omdirigerar arbetskraft från gatan till kontoret

Poliisiauto talvisella maantiellä.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Runt 20 000 öppna utredningar har samlats på polisens bord i östra Nyland. Antalet polisanmälningar har dessutom ökat under de tre senaste åren.

Det höga antalet öppna utredningar betyder att polisinrättningen måste omdirigera sin arbetskraft från övervakning till undersökningarna.

Det här betyder att övervakningsverksamheten kommer att minska, så att arbetskraft kan läggas på att slutföra eller lägga ner utredningarna.

I praktiken betyder det att till exempel mindre arbetskraft på till exempel trafikövervakning.

Av de 20 000 öppna utredningarna inom Polisinrättningen i Östra Nyland, utreds cirka 15 000 ärenden aktivt. Enligt Kujala handlar det inte bara om enskilda brott, utan även omfattande brottmål.

”Omdirigeringen påverkar hur många brott som avslöjas”

– Alarmberedskapen upprätthålls ändå, så att folk får hjälp då det är akut. Men det påverkar övervakningen och i viss mån hur många brott som avslöjas, säger biträdande polischef Seppo Kujala till Yle Uutiset.

Enligt Kujala är det stora antalet ouppklarade brott i direkt korrelation med att antalet polisanmälningar gått upp de senaste tre åren.

Utredningarna har enligt Kujala blivit mer krävande, till exempel tar bedrägerier online mycket tid.

Polisens övervakning planeras att återgå till det normala senast i slutet av sommaren.

– Under våren och sommaren ändras polisens fokus till övervakning och larmuppgifter vilka ökar rejält då. Vi gör det som är viktigt just då, säger Kujala.

Justitieombudsmannen ansåg redan i sin utredning från maj 2022 att antalet utredningar som länge varit på polisens bord i östra Nyland var oroväckande, och i vissa utredningar kunde det leda till att åtalsrätten upphörde innan förundersökningen avslutats. Polisinrättningens beslutsprocesser hade inte heller alltid följts och vissa utredningschefer lämnade utredningar utan att skriva under dem.

Svenska Yle Spotlight har 2020 undersökt problemet med outredda brott.

Brott men inte straff - Spela upp på Arenan

Den här artikeln är delvis en bearbetning och översättning av Yle Uutisets artikel Selvittämättömien rikosten määrä on kasvanut niin suureksi, että poliisi joutuu vähentämään valvontaa Itä-Uudellamaalla av Ari Tuhkanen, översatt av Dominique Pashley.