Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden: USA skickar 31 stridsvagnar till Ukraina

Uppdaterad 25.01.2023 20:15.
USA:s president Joe Biden i närbild.
Bildtext USA:s president Joe Biden sa att USA:s stöd till Ukraina kommer att fortsätta.
Bild: Shawn Thew/EPA-EFE

USA:s president Joe Biden uppgav på onsdagskvällen finsk tid att USA skickar 31 stycken M1 Abrams-stridsvagnar till Ukraina.

Beslutet kommer efter Tysklands beslut att skicka Leopardstridsvagnar till Ukraina. Biden sa att USA fattade beslutet i samråd med sina allierade.

– USA och Europa står enade. I morse hade jag ett samtal med våra Natoallierade för att diskutera samarbetet och stödet till Ukraina. Vi är helt eniga om att stödja Ukraina, sa president Biden under en kort presskonferens på onsdagen.

Biden diskuterade med Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Italiens premiärminister Giorgia Meloni och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, uppger Vita huset.

– Ryssland förväntar sig att vi kommer att gå isär, men det kommer vi inte göra. Vi står helt enade, sa Biden på onsdagskvällen.

Finland nämndes

I sitt tal tackade Biden Tyskland förbundskansler Olaf Scholz för Leopard-beslutet och räknade upp flera europeiska länder som under de senaste veckorna lovat mer vapenhjälp till Ukraina.

Biden nämnde också Finland.

– Putin trodde att han fick till stånd en finlandisering av Europa men han fick Finlands ”Natofiering” i stället, sa han.

Väntat beslut

Det var väntat att USA skulle besluta om att hjälpa Ukraina genom att skicka stridsvagnar. ”Goda nyheter kommer att presenteras snart”, skrev Ukrainas försvarsminister Oleksyj Reznikov på Twitter strax innan Bidens tal.

Reznikov hade talat med USA:s försvarsminister Lloyd Austin tidigare under dagen.

En reporter vid nyhetsbyrån Bloomberg rapporterade tidigare på onsdagen att det sammanlagda värdet av de 31 vagnarna är 400 miljoner dollar.

CNN rapporterar att det skulle ta flera månader att ta i bruk de amerikanska stridsvagnarna i Ukraina.

Biden sa att USA kommer att börja träna ukrainska styrkor i användningen av stridsvagnarna så fort som möjligt. Han lovade också att stödet till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsätter och nämnde att Zelenskyj har födelsedag i dag.

Zelenskyj tackade Joe Biden på Twitter efter beskedet om stridsvagnarna.

”Det är ett viktigt steg mot segern. I dag är den fria världen mer enad än någonsin”, skrev Zelenskyj.

Du kan se Bidens presskonferens i sin helhet här:

Biden talar om stöd till Ukraina - Spela upp på Arenan

Källor: Bidens presskonferens, CNN, Reuters, Bloomberg

Artikeln uppdaterades klockan 20.15 med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs tweet.